Afgelopen vrijdag was het groot feest in de Kaasboerin in Postel, want de Lommelse
Animolly gaf er een grote show ter ere van
'20 jaar Animolly'. De Kaasboerin was een maand op voorhand al helemaal uitverkocht, met meer dan 300 verkochte tickets. Het was een leuke show met de allerbeste acts, sketches en liedjes van de afgelopen 20 jaar. Maar Animolly was niet alleen. Filip D'haeze en Danny Fabry kwamen gezellig meevieren en Marc Stans begeleidde hem de hele avond op zijn keyboard terwijl animator Kurio de toeschouwers in stijl ontving. Animolly schudde ook een
'mystery guest' uit zijn mouw: zijn West-Vlaamse collega Gio Vani kwam het publiek verrassen met twee nummers. Animolly, die al sinds zijn vijf jaar de drummicrobe te pakken heeft gekregen, speelde tijdens de show zelfs een mix van enkele metal nummers op de drums: Rage against the Machine, Clawfinger, H-blockx, Metallica, Pennywise,... Het was dus een 'Best of 20 jaar Animolly' vol afwisseling en verrassingen. En het publiek, dat genoot ervan!
20 jaar, dat is al een hele tijd. Maar Animolly - in het 'echte leven' Molly Molemans – staat natuurlijk al veel langer op de planken. Als kind van 5 of 6 jaar deed hij op familiefeestjes al allerlei gekke dingen à la
André van Duin. Op zijn 12de deed hij mee aan playbackshows met imitaties van van Duin, en op zijn 17de gaf hij al echte shows. Maar die hobby werd een heuse passie en bleek op den duur niet meer te combineren met werken. 20 jaar geleden besloot hij om deeltijds te gaan werken en in bijberoep te starten met de animatie als Animolly. En met succes! Gedurende die jaren werden vele
typetjes geboren, met onder andere het Lommels Boerke, Nostal Guy, een kinderact en de komische pater Jan de Knoet als rent-a-priest. Molly heeft zo een 15-tal typetjes, waar er sommige wel van weggevallen zijn. Moeite om typetjes te ontwikkelen heeft hij niet. “Zet je gewoon op een terras, aan de kust of in een stad, en kijk naar de mensen die voorbij komen. Die mensen geven mij zo veel inspiratie, want er zitten meestal wel heel wat typetjes tussen”, aldus Molly.
Ook zijn
echtgenote An draait mee met de animatie. Zij doet vooral de grime, de glittertattoos, kinderdisco en het geluid bij de shows. Kortom, zij is onmisbaar.
Ze doen samen zo'n
150 shows op een jaar, in heel Vlaanderen, Nederland en zelfs in Spanje! En optreden doen ze voor een heel gevarieerd publiek, van kinderen tot ouderen, alle leeftijden en alle genres. Overal waar ze graag lachten – en dat is dus echt overal – is Animolly een graag geziene gast. De humor die hij brengt is heel herkenbaar maar zeker niet platvloers of beledigend. De mensen uit het publiek mogen niet belachelijk gemaakt worden.
Wat hij zeer veel doet, en waar hij ontzettend goed in is, is
bandparodie, een haast vergeten komisch genre waar ook André van Duin zeer bekend mee geworden is. Bij bandparodie playbackt de artiest heel verschillende en zorgvuldig aan elkaar gemonteerde geluidsfragmenten en voorziet ze van komische mimiek en/of lichaamsbewegingen. Makkelijk is dat niet. De timing moet echt perfect zitten, anders is het niet geloofwaardig. Dat vraagt ontzettend veel energie van de artiest, hoewel dat voorlopig nog geen enkel probleem is voor Molly. Hij hoopt dan ook nog heel lang die dolle fratsen op het podium te mogen doen, hoewel het soms ook wel eens wat rustiger mag, zoals bij rent-a-priest.
Tijdens zijn voorstellingen hebben zich – gelukkig – nog nooit
'grellige' accidenten voorgedaan. Hij is wel eens door een podium gezakt, maar dat was eerder door de krakkemikkige staat van het provisoire podium dan door al die gekke fratsen die hij uitsteekt. Eén ding vergeet hij nooit. Tijdens een voorstelling is hij eens, toen hij tijdens een act door de zaal liep, met de knoop van zijn jasje achter een stoel blijven hangen. Hij trok de stoel per ongeluk om, en de vrouw die erop zat viel plat achterover op haar hoofd... Gelukkig heeft ze er niets aan overgehouden, en werd ze door Molly nadien op een boeket bloemen getrakteerd.
Ook merchandising kan niet ontbreken bij Animolly. Daar prijkt sinds enkele jaren een heerlijk biertje bij: een
Nostal guy'ke. Een speciaal blond biertje, een tripel die ter ere van zijn 50ste verjaardag drie jaar geleden door brouwerij Vandijck – de brouwerij van de Slijkvisser – gebrouwen werd en nog altijd te koop is via Molly.
Besluiten doen we met het motto van Animolly:
een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd! Proficiat Molly, veel succes nog en op naar het volgende jubileum!
(LdB - Foto's Anton van Stekelenborg)