In Limburg zal het aantal mensen met dementie de komende jaren met maar liefst 31% stijgen. Dat is een veel sterkere stijging dan in de andere Vlaamse provincies.
Om de ziekte meer onder de aandacht te brengen en geld in het laatje te brengen voor broodnodig wetenschappelijk onderzoek werd de campagne 'Dementie Vergeet Je Niet' op poten gezet die vanochtend in het Huis van de Stad afgetrapt werd met een persconferentie met twee gerenommeerde Alzheimonderzoekers en enkele Limburgse ambassadeurs.
Het aantal mensen met
dementie zal in Vlaanderen de komende 10 jaar met 24% toenemen, maar in Limburg zal dit aantal
met maar liefst 31% stijgen. Deze verontrustende cijfers benadrukken de dringende noodzaak om zowel nu als in de toekomst passende zorg en ondersteuning te blijven bieden aan mensen met dementie. Het onderstreept tegelijkertijd hoe belangrijk het is om te blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en mogelijke behandelingen van deze aandoening.
Daarom slaan STOPALZHEIMER – de stichting voor Alzheimer Onderzoek –, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en het Expertisecentrum Dementie Contact in Limburg de handen in elkaar in de campagne
'Dementie Vergeet Je Niet' en roepen Limburgse gemeenten op om hieraan deel te nemen. Gemeenten zoals Hasselt, Lommel en Lummen hebben hun steun al toegezegd, maar het doel is om heel Limburg actief te betrekken bij deze cruciale actie.
Op de officiële
aftrap deze ochtend namen professor Bart De Strooper (VIB KU Leuven) en professor Ilse Dewachter (UHasselt) het woord, twee internationaal gerenommeerde Alzheimeronderzoekers. Zij spraken over de enorme vooruitgang die al geboekt werd in het onderzoek naar dementie, over het diagnosticeren en de behandeling ervan en over de eerste geneesmiddelen die op de markt zullen komen. Ook ambassadeurs Andrea Croonenberghs, Minister van Staat Willy Claes en zangeres Marjan Berger brachten pakkende getuigenissen over hun ervaringen met dementie. De Genkse actrice en zangeres Andrea Croonenberghs moest zo'n 10 jaar geleden afscheid nemen van haar mama bij wie de ziekte Alzheimer al zo’n vijftien jaar daarvoor werd ontdekt. De Lommelse zangeres Marjan Berger (72) is ambassadrice omdat bij haar man Guy (72) vijf jaar geleden Alzheimer werd vastgesteld en ze hem stukje voor stukje aan het verliezen is. Ook ambassadeur Willy Claes (86) komt in zijn omgeving regelmatig in contact met mensen die lijden aan dementie.
Anneleen Janssens van Expertisecentrum Dementie Contact: "Almaar meer Limburgse steden en gemeenten dragen actief bij aan het creëren van een dementievriendelijke omgeving. Dit betekent dat ze initiatieven ondernemen die mensen met dementie en hun families ondersteunen, door bijvoorbeeld trainingen voor personeel aan te bieden, gemeenschapsprojecten te ontwikkelen en bewustwordingscampagnes te organiseren. Wij willen van Limburg een nog dementievriendelijkere provincie maken.”
Marcel Vekemans, initiatiefnemer van de actie, roept heel Limburg – van gemeenten tot zorgorganisaties en bedrijven en van burgers tot beroemdheden – op om samen te werken aan een toekomst waarin dementie aandacht krijgt. "Door samen te investeren in onderzoek, zorg en opleiding, kunnen we het verschil maken voor duizenden mensen die met deze aandoening te maken krijgen en hun naasten. Ons doel is niet alleen bewustwording te creëren, maar ook fondsen in te zamelen voor onderzoek naar dementie en voor het opleiden van zorgprofessionals."
De campagne zal afgesloten worden op 6, 7 en 8 juni in een
spectaculair weekend met concerten van tribute bands in de Soeverein Arena in Lommel, waar muziek en bewustwording rond dementie centraal staan. Dit evenement wordt een krachtig statement voor de gezamenlijke inzet tegen dementie en belooft een onvergetelijke ervaring te worden voor alle aanwezigen, met als doel een substantiële bijdrage aan de financiering van Alzheimeronderzoek te leveren alsook van de opleiding van gespecialiseerde dementie-experten.
(Foto's Robert Boons)