Gisteren kon je in CC De Adelberg terecht voor de allereerste Limburgse boekenbeurs in organisatie van LommeLiterair. Alle literatuurliefhebbers, jong en oud, konden er terecht voor een groots opgezette boekenbeurs met 80 bekende en minder bekende auteurs en allerlei nevenactiviteiten, waaronder een lezing van Tinneke Beeckman en een debat over de effecten van AI.
De kinderen konden onder deskundige begeleiding knutselen en spelletjes doen, en Rikki (foto 2 onder) en Heksje Mimi in levenden lijve ontmoeten.
In de voormiddag was er een lezing van
Tinneke Beeckman over haar laatst gepubliceerde boek '
Ken jezelf: een openhartige filosofie'. Tinneke is een Belgische filosofe, docente en columniste die al heel wat boeken geschreven heeft. Haar laatste boek 'Ken jezelf' kreeg veel positieve aandacht in de media. Jezelf leren kennen, hoe doe je dat? Die vraag toetst Tinneke Beeckman in dit boek af bij de filosofen en schrijvers die haar hebben gevormd, van Socrates, Hannah Arendt en Albert Camus tot Marcel Proust en Virginia Woolf. Het boek is opgebouwd uit korte, toegankelijke hoofdstukken en is praktische filosofie voor het echte leven. Het gaat over het eigen kunnen en het aanvaarden van je beperkingen. Beide zijn belangrijk en hangen samen. Ken je kracht, maar weet ook waartoe je niet in staat bent en aanvaard dat, zonder zelfbeklag.
In de namiddag was er een
debat over de effecten van AI (artificiële intelligentie), met panelleden Peter Vanderkrieken, Kris Verduyckt, Ina Deman, Rafael Adriaan (uitgever) en Dirk Speelman (docent KULeuven) onder deskundige leiding van tv-coryfee Patrick van Gompel
(foto 1 onder). Gestart werd natuurlijk met het peilen naar de mening over de poëziewedstrijd die geannuleerd was vanwege het (massaal?) gebruik van AI. De panelleden hadden toch liever gezien dat de gedichten die geschreven waren met AI gediskwalificeerd waren geweest in plaats van de hele wedstrijd af te gelasten. Voorts ging het over de alomtegenwoordigheid van AI. De vraag is dan: hoe gaan we in de toekomst om met AI. Momenteel bestaat er geen wetgeving rond en het niveau op het vlak van onder andere poëzie is doorgaans slecht te noemen. Ook bij een emotionele context gaat bijvoorbeeld chat gpt altijd in de fout. Maar dit wil niet zeggen dat je AI niet kan gebruiken. Wetende dat AI bestaat wordt het creatieve alsmaar belangrijker. Uitgevers adviseren auteurs dan ook om AI te gebruiken als hulp bij hun creatief proces. Ook in de context van literaire vertalingen kan van AI gebruik gemaakt worden. Maar of AI gebruikt werd zal in de toekomst degelijk onderzocht moeten worden. Zo moeten er meer tools gecreëerd worden om te onderzoeken of iets met AI geschreven werd. En er dienen goede richtlijnen opgesteld te worden, iets waar vanaf gisteren - 2 februari - schuchtere Europese stappen in gezet werden.
LommeLiterair kreeg ook auteur
Kristien Hemmerechts (foto 5 onder) op de sofa voor een openhartig interview over haar laatste boek '
Van Ver Gekomen', dat door de pers unaniem lovend ontvangen werd. Het betreft in dit geval geen fictie, maar een autobiografisch ‘verhaal’ over lijden, leven, vergeving en zingeving. Zij werd aan de literaire tand gevoeld door Bob Duijvestijn.
De eerste Limburgse boekenbeurs werd afgesloten door tekstschrijver-cabaretier en chansonnier
Bart de Groof (foto 6 onder) met zijn conference '
Over De Grens!'. Bart werd begeleid door zijn vaste pianist Frans van der Tak met wie hij ruim 20 jaar samenwerkt.
De boekenbeurs was zeker een succes, met veel geïnteresseerde bezoekers en tevreden auteurs. Voor herhaling vatbaar!
(Foto's Stefan Ackx).
Meer foto's.