Aan de vernietiging van het GRUP Adelbergpark-Dorp gaat een lange geschiedenis vooraf, brengt CD&V-Lommel in herinnering.
"Alles begon met de aankondiging in 2006 van een nieuwbouw ter hoogte van café De Kroon met 4.600 m2 commerciële ruimte en 73 appartementen. Het allerlaatste schepencollege van 2006 gaf voor de locatie ook een vergunning aan Vatana, tegen het advies in van het Nationaal Economisch Comité voor de Distributie. Dat comité vreesde voor de kostwinning van de handelaars van Lommel en omstreken.
Uniek was dat de projectontwikkelaar het stadsbestuur betaalde voor de studie die het hele project moest verantwoorden.
Toen één en ander bekend raakte, had iedereen die een zeg had over dit project, zware bedenkingen. De Gecoro (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) sprak van ‘speculatieve stedenbouw’ en wees erop dat in de aangrenzende wijk (d.i. het Adelbergpark) ‘veel moeite was gedaan om alles kleinschalig te houden’. De stadsarchitect had het over ‘een leemte op stedenbouwkundig vlak’ en de Bouwraad (een overleginstantie tussen de stad en het agentschap ruimtelijke ordening van de Vlaamse Gemeenschap) sprak over de ‘zorgwekkende schaalgrootte omdat het flatgebouw eigenlijk een volledig gebouw was’. In het overleg tussen de Vlaamse gemeenschap en de provincie luidde het dat het project een ‘gevaarlijk precedent’ was.
Onder druk van het algemene protest trok het stadsbestuur de GRUP op maat van de projectontwikkelaar in en maakte een nieuw GRUP voor de volledige noorderkant van het Dorp, ditmaal ‘met een visie’. Maar in die nieuw GRUP kwam het stadsbestuur weer op de proppen met het flatgebouw met 7 bouwlagen.
Al die tijd wist het stadsbestuur dat het de volledige ontwikkeling van het Dorp op het spel zette, want het gezin dat tegenover het flatgebouw woonde had al in 2006 laten weten dat het zich er met alle middelen tegen zou verzetten. Omdat het stadsbestuur toch doorzette, vroeg CD&V op de gemeenteraad van juni 2010 dat het stadsbestuur dan ten minste het omstreden gedeelte (met hoog flatgebouw) juridisch zou afsplitsen van de rest van de plannen voor het Dorp. Op die manier konden de bouwplannen in het andere gedeelte van de GRUP (vb. de terreinen van de voormalige Picasso tegenover het Teutenhof) worden uitgevoerd. Maar het stadsbestuur wilde daar niet op ingaan. Wat CD&V vreesde, gebeurde: op 4 april 2011 schorste de Raad van State het volledige GRUP Adelbergpark-Dorp en op 25 oktober 2012 volgde de vernietiging.
Daarmee blijft de stilstand die nu al zes jaar aanhoudt voortduren. Ondertussen groeide de leegstand en de ongeloofwaardigheid van het stadsbestuur als gangmaker van de ontwikkeling van het centrum.
Vraag is wat het stadsbestuur bezielde. Vreemd is alleszins dat het stadsbestuur voor dezelfde projectontwikkelaar in een ander grootschalig project (Doelenstraat-Einde) ook alle zeilen bijzette en dit tegen de volledige buurt in. Twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 liet het stadsbestuur aan de buurt weten dat de projectontwikkelaar zijn bouwaanvraag introk. Maar, daags voor de verkiezingen werd de bouwaanvraag opnieuw ingediend en het stadsbestuur schakelde een gespecialiseerd advocatenkantoor in om de 271 bezwaarschriften van de buurtbewoners te weerleggen. De Raad van State vernietigde de bouwvergunning voor dit project Doelenstraat-Einde in maart 2011.
Het meest recente stedenbouwkundig project dat in het gedrang komt door een gebrek aan overleg en mismanagement is de GRUP i.v.m. het crematorium. De bouw zou starten in 2013, maar de GRUP-fase is nog niet afgerond en is ook het voorwerp van een ernstige klacht.
Voor CD&V is het duidelijk dat SP.a-VLD toe is aan reflectie over haar stedenbouwkundig beleid."