Gisterenavond vond in koffiebar Wolf het eerste Literaire Café van Rebelle plaats, een organisatie die zich inzet voor het welzijn van vrouwen* door thema’s uit hun leefwereld bespreekbaar te maken.
Vrijwilligers Charlotte Lathouwers en Katrien Grevendonck, sinds enkele maanden actief bij Rebelle, namen het initiatief om een feministische community in Lommel op te bouwen, in de vorm van een ‘Literair Café’.
[Rebelle gebruikt het sterretje in vrouwen* om duidelijk te maken dat ook mensen die zich niet (helemaal) als vrouw identificeren 100% welkom zijn.]
De primeur was een schot in de roos. Aan de hand van stellingen uit een ludieke ‘
tietenpot’ gingen 15 aanwezigen in gesprek. Enerzijds over het boek ‘Onzichtbare Vrouwen: licht op dubieuze data in een voor mannen ontworpen wereld’ van Caroline Criado-Perez, anderzijds over hun eigen ervaringen. De positieve reacties en de duidelijke ‘honger naar meer’ bewijzen dat het concept niet alleen aanslaat, maar ook verbindt.
‘Onzichtbare vrouwen’ toont hoe zowat de halve wereldbevolking systematisch genegeerd wordt doordat de wereld grotendeels voor mannen ingericht is. Het boek onthult de verborgen manieren waarop vrouwen* vergeten worden en de impact van die uitsluiting op hun gezondheid en welzijn.
“Mijn feministisch hart snakt naar bondgenoten en waar beter te beginnen dan in onze eigen stad?” zegt vrijwilliger
Katrien Grevendonck. “Zo is dit initiatief ontstaan: een feministische boekenclub met de grote disclaimer dat je het boek niet gelezen moet hebben. En dat onze eerste editie meteen volzet was, bewijst dat er iets feministisch leeft in Lommel!”
Charlotte Lathouwers, medevrijwilliger, vult aan: “Feminisme heeft jammer genoeg nog vaak een negatieve bijklank, maar eigenlijk is het simpel: als je gelooft in gelijkheid en tegen elke vorm van discriminatie bent, dan ben je al feminist. Je hoeft geen uitgesproken activist te zijn om feminist te zijn. Voor Katrien en mezelf is feminisme een kwestie van gezond verstand.”
Rebelle is een Vlaamse organisatie die vrouwen* in hun kracht zet door ze op een laagdrempelige manier samen te brengen, te inspireren en te verbinden. Rebelle streeft naar gelijkwaardigheid in de samenleving en voert campagnes rond thema’s als menstruatiewelzijn, gendersensitieve gezondheidszorg en seksuele gelijkheid. Zo lanceerden ze recent de campagne ‘Sport[regels]: Maak menstruatie bespreekbaar in je sportclub’. Je kan deze campagne herkennen aan de spotjes met topsporters Janie De Naeyer en Hanne Claes.
Tijdens het (gratis) Literaire Café bespreken deelnemers in groep een boek met een intersectioneel feministische insteek, wat wil zeggen dat de thematieken niet enkel vrouwen aangaan, maar ook raken aan bredere vormen van ongelijkheid. Ook niet-lezers mogen zich aangesproken voelen: het vooraf lezen van het boek is niet verplicht.
Inschrijven voor de volgende editie van het Literaire Café kan
via de website van Rebelle.
(Foto’s © Anne Grevendonck)