Vrijdag vierden alle laatstejaars de ‘Honderd Dagen’, het schoolfeest dat plaatsvindt omstreeks de feestdag van
Johannes Chrysostomos. ‘Chrysostomos’ is het Griekse woord voor ‘gulden (gouden) of welsprekende mond’ (verlatijnst Chrysostomus). Johannes Chrysostomos (ca. 345-407) dus was een heilige en een welsprekende prediker en dus een goede redenaar. Vroeger was het feest alleen bestemd voor leerlingen van het secundair die de welsprekendheid, de retorica, in hun curriculum bestudeerden, namelijk de scholieren van de Latijn-Griekse humaniora. Dat is al decennia geleden veranderd.
Dit jaar vierden de
Provilleerlingen van aso en tso deze speciale dag samen. Na een ontbijt op school trokken ze samen met hun klassenleraren naar Mechelen, waar ze een gps-stadsspel speelden. In de namiddag bezocht het gezelschap de brouwerij Duvel Moortgat
(foto). Voor ’s avonds was er een frietkraam geregeld nabij de zaal waar er ter afsluiting een cantus plaatsvond onder leiding van leraars Jan Knevels en Stijn Janssens.
Ook de verscheidene beroepsklassen vertrokken samen met hun klastitularissen 's morgens al naar hun respectieve bestemmingen. Ook de leerlingen uit het bso maakten van deze dag een speciale belevenis die hen nog lang zal heugen. En nu is iedere zesde- of zevendejaars klaar voor de laatste honderd dagen in de middelbare school? De nabije toekomst zal het uitwijzen!