Gemeenteraadslid
Jean Jacques Melotte (Samen Vooruit) gaat morgen tijdens de gemeenteraad interpelleren over de verdeling van de resterende middelen in het Corona Noodfonds. Dat maakte de fractie vanmorgen bekend. Volgens Melotte wordt dat geld niet eerlijk verdeeld en kreeg de vzw Ontwikkeling Gelderhorsten te veel, in verhouding tot andere verenigingen. Wij gingen na of hij gelijk heeft.
“Lommel heeft bij de toekenning van de middelen van het Vlaams noodfonds voor corona een werkgroep-taskforce opgericht, samengesteld uit medewerkers van de Lommelse vrijetijdsteams jeugd en evenementen, sport en cultuur en de buurtzorgregisseur," verduidelijkt schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) desgevraagd. "Voor de verdeling van het noodfonds van 450.000 euro werd een vijfsporenbeleid uitgewerkt, waarbij de middelen gefaseerd en op verschillende manieren een ondersteuning boden aan de jeugd-, sport- en cultuurverenigingen. Het betrof een rechtstreekse ondersteuning van 50% van de werkingsmiddelen van alle verenigingen, materiële en logistieke ondersteuning en bijkomend inzet op coaching en begeleiding van verenigingen en een ondersteuning van het vrijwilligersbeleid."
“In 2021 werd er een
apart traject binnen het noodfonds opgezet, omdat de vrijetijdsteams berichten ontvingen van ongeruste verenigingen die infrastructuur in eigen beheer hebben en mogelijk door de energiecrisis een bijkomende financiële domper moesten verwerken. Dit heeft geleid tot de oprichting van een
nood-noodfonds, voor
noodlijdende verenigingen” verduidelijkt Cindy Daems, teamcoach vrije tijd. “Om aanspraak te maken op deze ondersteuning, moet de vereniging de boekhouding ter inzage leggen, samen met de facturen. De screening ervan – die een acute nood moet bevestigen - gebeurt door de werkgroep die daarna een advies verleent aan het schepencollege. Zo ook bij het dossier van VZW Ontwikkeling Gelderhorsten”, zegt Cindy Daems. “Aan deze ondersteuning werd ook een voorwaarde gekoppeld, namelijk instappen in een begeleidingstraject (ZWEET)”.
Dirk Vanderhoydonks (CD&V), schepen van sport: “Door een degelijk en bewust beleid rond het noodfonds heeft de stad haar
verenigingen sterk begeleid in de corona- en energiecrisis. Lommel heeft hierdoor
geen verenigingen verloren. Meer nog: Lommel is één van de weinige steden die de middelen volledig ter beschikking van het verenigingsleven heeft gehouden. We zijn bovendien als een goede huisvader te werk gegaan, waardoor momenteel nog een bedrag van 91.958,44 euro ter beschikking is."
Vanderhoydonks benadrukt bovendien dat hij bij alle beslissingen die betrekking hadden op VZW Ontwikkeling Gelderhorsten, waarvan hij bestuurder en secretaris is, het schepencollege heeft verlaten. "Indien dit niet in de notulen is vermeld, vraag ik hiervoor een rechtzetting aan."
Voor de verdere verdeling van de middelen is advies opgevraagd bij de adviesraden. Dit advies is ondertussen gegeven door de cultuur- en jeugdraad. Maandag staat het op de agenda van de sportraad. De leden van deze adviesraden staan dicht bij de verenigingen en kunnen eventuele verdere noden detecteren. Het is steeds de intentie geweest alle adviezen te bundelen en terug te koppelen aan de gemeenteraad, zegt burgemeester Bob Nijs.