Slechts één mondelinge vraag op de gemeenteraad vanavond. Sooi Van Limbergen (PVDA) klaagde 'het grote tekort aan sociale woningen aan'. 700 mensen die op de wachtlijst staan, met 5 % sociale woningen komt Lommel bijlange niet aan de 9 % norm die Vlaanderen vooropstelt. Nog altijd volgens Sooi was er een serieuze inhaalbeweging nodig, en het uitblijven van een versnelling speelt in de kaart van huisjesmelkers, wat dan weer zal zorgen voor toekomstige overlast. Vakantieparken verloederen, vermits die momenteel permanente bewoners hebben gaan die zich niet meer inzetten voor toeristen.
Hij blijft bij zijn standpunt dat bij nieuwbouw er 1/3e aan kostprijs moet worden overgedragen aan sociale huisvestingsmaatschappijen. Kortom: het is de hoogste tijd om van koers te veranderen, zo besloot Van Limbergen.
Maar zijn vraag kreeg een vervolg, want hij ging verder door het permanent tekort aan betaalbare woningen aan te kaarten. Als je bereid bent veel te betalen, kan je in Lommel nog een woning vinden, maar wat voor hen met een beperkt budget? Wonen in Lommel is veel te duur, er zijn ook geen normen over hoeveel betaalbare woningen er moeten zijn. Met als gevolg dat veel Lommelse jongeren vertrekken uit de stad, hetgeen dat weer als resultaat geeft dat vele KMO's geen werknemers meer vinden. Hij vraagt zich af of de stad wel maatregelen wil treffen? Of durft de stad niet ingaan tegen de belangen van makelaars en bouwpromotoren? De oplossing, aldus Sooi, is dat de stad zelf woningen gaat verhuren en dat die 1/3e regel er doorkomt.
Schepen Nancy Bleys apprecieerde de vraag van Sooi, maar vond het spijtig dat niet alles 'empirisch' onderbouwd was. Want niet alles wat hij zei, klopte. Lommel telt momenteel 789 sociale woningen, oftewel 5,4 sociale woningen op 100. Dat zou ongeveer overeenstemmen met de norm van de Vlaamse overheid, aldus Bleys. 'Niet dat we daar fier over moeten zijn, want het kan beter'. Het is aan de Vlaamse overheid om een nieuw bindend sociaal objectief op te stellen.
Op dit moment, aldus nog Bleys, worden er 6 sociale woningen in Kerkhoven gebouwd. Dat is goed, want zo komt er meer een meer een gespreide verdeling over gans Lommel. Het is de fusie van de sociale woonmaatschappijen die voor de nodige vertraging heeft gezorgd. Daarbij komt nog het probleem van de bovenlokale regelgeving, waardoor projecten vaak moesten worden bijgestuurd en dus nu nog in de ontwerpfase zitten.
Wel heuglijk is dat er een actief leegstandsbeleid wordt gevoerd, samen met het systeem van het voorkooprecht. Daardoor krijgen de woonmaatschappijen meer kansen om in het centrum aankopen te doen voor sociale woningen. Maar het is wel jammer, zo gaat Nancy Bleys verder, dat de woonmaatschappijen in Lommel geen grondreserves hebben opgebouwd.
Wat ook mee speelt in deze problematiek is het feit dat er meer alleenstaanden zijn die een woning zoeken. Net dat fenomeen zorgt voor een druk op de woningmarkt. Zeker omdat Lommel veel gezinswoningen telt. Ook de energiemaatregelen zorgen voor een prijsverhogend effect.
Bij nieuwe projecten wordt er dan nu ook meer en meer gekeken naar de mogelijkheden om kleinere woningen te bouwen. De prijsevolutie volgt overigens de evolutie van Vlaanderen. Nancy stelt dat wanneer zij het met collega's uit de 'Vlaamse Ruit' heeft over de prijzen in Lommel, deze versteld staan dat het toch nog zo goedkoop is.
In zijn wederwoord zegt Sooi Van Limbergen dat hij het niet schoon vindt dat er gezegd werd dat zijn cijfers niet kloppen. Het 'bindend sociaal objectief' alleen maar behalen is één zaak, maar het zou toch ook wat meer gemogen hebben? Hij vindt het fijn dat er veel projecten opgestart werden, maar 14 woningen per jaar realiseren is niet goed genoeg! Er moeten er 700 bijkomen, anders valt een wooncrisis niet te vermijden, zo besluit Van Limbergen.
(MF)