Alweer deel vier van onze reeks waarin we peilen naar een stand van zaken na vier jaar CV&V-N-VA meerderheid. De vraag die vandaag voorligt is wat volgens de verschillende voorzitters de slechtste beslissing of verwezenlijking is geweest.
Voor3920Lommel - Michaël Van den Eynde en Marc Snockx .De bouw, aanleg van het nieuwe jeugdcentrum is zeer fout aangepakt. Weinig gesprekken met de buurt met beperkt overleg, de inplanting op zich houdt weinig rekening met de parkeerproblematiek. Het marktplein heeft veel van zijn pluimen verloren, geen markt en te weinig ruimte voor evenementen. De Kerkstraat blijft onveilig voor fietsers en voetgangers, de leegstand is slechts beperkt afgenomen.
Groen - Dirk HuysmansMen durft blijkbaar aan de burger geen inspanningen te vragen en acties in te leiden om de vervuiling (fijn stof, co2, enz..) tegen te gaan. en ook: terwijl vele andere, vergelijkbare steden belangrijke inspanningen doen om de zwakke weggebruiker te beschermen, zit men in Lommel te wachten op uitvoering van grotere projecten, terwijl er op heel korte termijn zaken kunnen geïntroduceerd worden die de veiligheid flink ten goede komt. (Laag hangend fruit)
PVDA - Stijn Van EndertOok hier heeft de huidige meerderheid het beleid van de vorige meerderheid klakkeloos voortgezet terwijl ze alle kansen heeft gehad om het vorige beleid bij te sturen. Dit geldt zowel in positieve als in negatieve zin.
Eén van de meest in het oog springende beslissingen is de manier waarop de ontstaansplaats van Lommel, ons driehoekig Frankisch marktplein, zodanig is ingericht dat er geen markt meer kan plaatsvinden volgens de huidige meerderheid. De markt gaat nu door op het plein voor het Huis van de Stad, een grote kale vlakte buiten het zicht van de horeca terrasjes. Zo gaat de sociale functie van de markt verloren en zakt de omzet van de marskramers die beetje bij beetje afhaken.
Minder in het oog springend maar zeker zo negatief is de onwil om meer sociale woningen te realiseren in Lommel. Terwijl er meer dan duizend mensen op de wachtlijst staan voor zo’n woning, maakt de stad zich er van af met een tiental extra woningen per jaar te realiseren en probeert ze haar doelstellingen te halen met boekhoudkundige truukjes in plaats van meer sociale woningen te realiseren en wonen betaalbaar te maken in Lommel.
Samen/Vooruit - Kris VerduycktAlgemeen maken we ons zorgen over het financieel beleid van onze stad. Zeker met de huidige energiecrisis waarin bijvoorbeeld geplande aanwervingen van personeel niet kritisch bekeken worden. Ook van de beloofde participatie kwam bijzonder weinig in huis... zo werden we de laatste gemeenteraden meermaals geconfronteerd met boze buurten die zich niet betrokken voelden in beslissingen en hun ontevredenheid kwamen uiten.
Een concrete en slechte beslissing was bijvoorbeeld die van de snelheid op de Lutlommelse kiezel. Omdat er geen algemeen snelheidsbeleid is. Het gaat te veel in stukken en brokken op vraag van enkele burgers en dat zorgt voor meer onduidelijkheid. Wij zouden liever hebben dat dit soort beslissingen steunt op een algemene mobiliteitsvisie.
CD&V - Bram JansenIk ben niet de juiste persoon om op deze vraag te antwoorden. Het is aan de Lommelaar om hierover te oordelen. Alle reacties zijn welkom.
N-VA - Bob BergmansIk vind dat de huidige meerderheid het prima doet, maar er zal altijd wel ruimte zijn voor verbetering. Dat is in elke legislatuur zo. De kiezer zal over twee jaar wel bepalen of de juiste beleidsbeslissingen genomen zijn, of niet.