Woensdagavond stelde Staf Henderickx in de kleine zaal van het cultureel centrum De Adelberg zijn nieuw boek 'Dit slik ik niet meer' voor, een ophefmakend pioniersboek dat het sluipende gevaar van ultrabewerkte voeding blootlegt. Naast enkele sprekers waren er muzikale intermezzo's met muziek van zijn broer Eric en met gitaar van Abdel El Youssoufi.
Staf Henderickx is al vierenveertig jaar actief als huisarts, waarvan drieënveertig jaar in de Lommelse Groepspraktijk Geneeskunde voor het Volk. Hij heeft dus decennialange ervaring als huisarts en schreef veelgelezen boeken over de ziektes van de moderne samenleving.
Als een van de eerste Belgen luidde hij de alarmbel over de bedreiging van zware metalen voor onze volksgezondheid. Tegenwoordig verdiept hij zich in een nieuwe, maar net zo verborgen bedreiging van de moderne samenleving:
ultrabewerkte voeding. Het boek is veel meer dan alleen een opsomming van de gezondheidsrisico’s, het brengt het volledige plaatje in beeld. Hij schetst de geschiedenis van hoe ons natuurlijke voedingspatroon almaar meer verdween, hoe het zover is kunnen komen en hoe ons natuurlijke eetpatroon evolueerde tot het verontrustende fabrieksvoer van vandaag. En hij legt zijn vergrootglas op het monopolie van de voedselindustrie, die ons met hun uitgekiende arsenaal aan artificiële smaakjes, geuren en texturen, valse labels en onleesbare etiketten bewust verleidt om dit te blijven slikken.
Maar niet alleen slecht nieuws, want tegelijkertijd krijg je als lezer
tools aangereikt om je wegwijs te maken in de voedingsjungle en je eetgewoonten in de praktijk te
veranderen, zonder je volledige levensstijl te moeten omgooien.
Het is een krachtige oproep tot actie voor iedereen die zich bekommert om zijn eigen gezondheid, die van zijn dierbaren en de toekomst van onze planeet.
Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Lannoo en is voor 24,99 euro verkrijgbaar in de betere boekhandel en online.