Ducatt, de hoogtechnologische producent van superdun glas voor zonnepanelen, gevestigd aan de Balendijk, heeft besloten om de boeken neer te leggen. Daarmee wordt de tewerkstelling van 144 mensen - 113 arbeiders en 31 bedienden - bedreigd.
De onverwachte faillissementsaanvraag van het Duitse SolarWorld ligt aan de basis van deze beslissing, aldus het bedrijf. SolarWorld was goed voor 50 procent van de omzet van Ducatt. Het was de strategische klant die mee het innovatietraject van superdun (2 millimeter) glas, het handelsmerk van Ducatt, onderschreven had. Er zijn onvoldoende garanties op een snelle doorstart van SolarWorld. Dit maakt het voortbestaan van Ducatt onmogelijk, aldus een vanmiddag verspreide persmededeling. Of er nog een doorstart zal komen van Ducatt is momenteel onduidelijk. SolarWorld kreeg de afgelopen jaren te kampen met zware concurrentie van Chinese spelers op de markt.
‘Aandeelhouders, het management en de werknemers van Ducatt hebben hun uiterste best gedaan om van Ducatt een gezonde onderneming te maken. Helaas is het bedrijf tegen een dergelijk geval van externe overmacht niet opgewassen’, aldus Lieven De Jonge, voorzitter van de raad van bestuur van Ducatt.
Enkele dagen geleden werd bekend dat de Duitse glasproducent GMB Glasmanufaktur Brandenburg en zijn moedermaatschappij Interfloat Corporation uit Liechtenstein een schadevergoeding van 70 miljoen euro van de federale en de Vlaamse overheid eisen omdat concurrent Ducatt een kapitaalinjectie kreeg van ruim 40 miljoen euro vanwege de investeringsmaatschappijen LRM en PMV.
Verschillende investeerders hebben de voorbije jaren geld gestoken in Ducatt. In november 2015 stopten Noël Essers en Urbain Vandeurzen samen met de LRM nog eens 9 miljoen euro vers geld in Ducatt. In totaal kreeg het bedrijf een kapitaalinjectie van 83,5 miljoen euro, waarvan 36 miljoen van de LRM.
Ducatt sloot de voorbije jaren telkens af met verlies: 24,6 miljoen euro in 2013, 17,6 miljoen in 2014, 13,9 miljoen in 2015. De cijfers voor 2016 zijn nog niet bekend.