Sinds 2012 voorziet het stadsbestuur een subsidie voor buitenmuur-, kelder- of vloerisolatie. “
Een bijzonder populaire toelage waarvan heel wat Lommelaren de afgelopen jaren al gebruik maakten”, zegt schepen van milieu en klimaat Kris Verduyckt. “Vorige week ontving de stedelijke milieudienst het 1.000ste subsidiedossier van
Robrecht Maes en Ine Mannaerts (foto). Zij ontvingen voor hun duurzame investering - naast 350 euro subsidie - ook een pakketje met energiebesparende producten om in hun woning te gebruiken.” Het isoleren van een woning is de eerste stap naar een energiezuinigere woning en dus naar een lagere energiefactuur. Daarnaast is het isoleren van een woning ook goed voor het milieu. Want hoe minder er verwarmd moet worden, hoe minder CO2 een woning produceert. “Het subsidiereglement kadert dan ook in de klimaatambitie van de stad om tegen 2020 een CO2-reductie te bekomen van meer dan 20%”, zegt schepen Verduyckt. “Het verduurzamen van het oudere woningpatrimonium, dat vaak nog ondermaats geïsoleerd is, kan hiertoe een aanzienlijke bijdrage leveren.”
Dat het subsidiereglement een succes is, blijkt uit de cijfers. Begin 2016 werd het 1.000ste dossier behandeld en dit
op slechts 4 jaar tijd. In totaal werd er door de stad voor deze 1.000 dossiers ongeveer 290.000 euro subsidie toegekend. 2015 was een recordjaar waarin er 317 aanvragen werden ingediend, 30% meer dan in 2014. De techniek die het vaakst gebruikt wordt voor het isoleren van de woning is de plaatsing van buitenmuren spouwmuurisolatie. Liefst 80% van de binnengebrachte dossiers ontving een subsidie voor het isoleren via deze techniek.