In deze rubriek kijkt Leon Van Ham op zijn eigenzinnige manier naar de Lommelse natuur van de voorbije weken. Want dat kan hij als de besten, de natuur tijdens alle seizoenen op een aparte manier op beeld vastleggen!
De herfst is in het land, en dat betekent dat er regelmatig mist opduikt. "Mist is een weersverschijnsel waarbij kleine waterdruppeltjes in de lucht zweven als een aerosol, wat het zicht beperkt. Mist kan ontstaan door afkoeling rond zonsondergang of vaak pas tegen zonsopkomst en vormt zich het eerst boven een weiland, waarschijnlijk in de buurt van een sloot waar de lucht vochtig is." (Wikipedia). Maar mist is alleszins een weersituatie waar fotografen van houden. En Leon vormt daarop absoluut geen uitzondering.
Mist heeft immers iets magisch en geeft het landschap een
mysterieuze sfeer. Mist fungeert als een natuurlijk filter die de achtergrond verzacht en de diepte en kleuren van foto’s versterkt. De onderwerpen in de achtergrond vervagen, waardoor je aandacht automatisch naar de onderwerpen op de voorgrond wordt getrokken. Deze gelaagdheid creëert een gevoel van diepte en dimensie in foto’s.
Maar mist zorgt er ook voor dat je
zonneharpen - soms ook wel Jacobsladders genoemd - te zien kan krijgen
(foto's 3, 4 en 5 onder). Zonneharpen zijn een wonderlijk natuurverschijnsel waarop je nooit uitgekeken raakt. Door de weerkaatsing van de zon op de vochtdeeltjes, zoals mist, of op stofdeeltjes in de lucht ontstaan de zonnestralen. Door de takken en het gebladerte wordt een deel van het licht tegengehouden waardoor het lijkt alsof je allemaal aparte stralen ziet.
Mist geeft natuurfoto's dus een extra dimensie, een echte meerwaarde.