Lommel nam, zoals meerdere steden en gemeenten in Vlaanderen en Wallonië, deel aan het project 'Pure Cities', een project dat als doel heeft de luchtkwaliteit in Belgische steden en gemeenten in kaart te brengen en te verbeteren. Het adviesbureau Airscan, in samenwerking met Belfius, meet en analyseert gedurende een jaar de luchtkwaliteit en stelt op basis daarvan een specifiek actieplan voor de stad op.
Afgelopen dinsdag werden in het Huis van de Stad de resultaten voorgesteld aan de Lommelse schepenen van milieu en mobiliteit Joris Mertens en Luc Ooms, de ambtenaren milieu en mobiliteit en Fietsersbond Lommel.
Klimaatverandering en luchtkwaliteit zijn twee nauw verwante onderwerpen. Luchtvervuiling is verantwoordelijk voor klimaatverandering maar heeft ook een grote invloed op onze gezondheid. We ademen meer volume lucht in dan dat we eten, dus is het ook zeer belangrijk dat we gezonde lucht kunnen inademen. Verhoogde fijnstof concentraties kunnen onder andere kanker, longaandoeningen, astma en hart-en vaatziekten veroorzaken.
Om deze luchtvervuiling in kaart te brengen werden In de zomer van 2023
drie luchtkwaliteitssensoren geplaatst in Lommel die gedurende een jaar de luchtkwaliteit gemeten hebben. De sensoren werden geplaatst aan het Hertog Janplein, aan het Wateringhuis en aan de Stadswerken (industriezone).
Uit de meetresultaten bleek dat Lommel-centrum gedurende de wintermaanden 70% van de tijd een te hoge concentratie fijnstof heeft, Wateringhuis 40%. Stadswerken (industrie) scoort met 30% het beste.
De PM-concentraties (de concentraties fijnstof) stijgen in de periode van november tot maart op alle locaties als gevolg van lokale verwarming (vooral houtstook) en gebruik van gemotoriseerd verkeer. 35% van de totale PM-uitstoot wordt veroorzaakt door houtverbranding!
Wat het dagelijks patroon betreft is er een duidelijk concentratieverschil tussen de drie locaties, waarbij het Hertog Janplein de hoogste concentratie tijdens de piekuren laat zien. Op alle locaties zien we een piek rond 7 uur om vervolgens overdag af te nemen en 's avonds en 's nachts weer toe te nemen.
Wat de
stikstofvervuiling betreft vertoont de luchtkwaliteit aan het Wateringhuis een ander patroon dan op de andere twee meetpunten. Terwijl
de gebruikelijke trends hogere
concentraties in de winter laten zien als gevolg van hogere emissies (lokale verwarming + intensievere verkeersstroom), waren de concentraties aan het Wateringhuis hoger in de zomer. Door de ligging nabij landbouwvelden kan dit patroon in verband gebracht worden met het gebruik van kunstmest in de lente.
De
algemene conclusie is dat de luchtkwaliteit in Lommel redelijk goed te noemen is. De grootste bronnen van fijnstof zijn lokale verwarming (vooral houtstook) en verkeer.
Het kan dus wel altijd beter! Airscan geeft daarom volgende
gezondheidsadviezen mee:
- Stook geen hout (houtkachel, kampvuur), vooral niet bij windstil en mistig weer.
- Winkel duurzaam en doe geen onnodige aankopen.
- Laat de motor van gemotoriseerde voertuigen niet stationair draaien. Hierdoor wordt veel fijn stof uitgestoten.
- Als je in de wintermaanden buiten wil sporten, doe dat dan best in de namiddag.
- Hou in de winterperiode 's avonds en 's nachts de vensters gesloten.
Zo kunnen we samen werken aan een beter luchtkwaliteit in Lommel.