Zorgbehoevende Lommelaren kunnen vanaf nu langer 'thuis' blijven wonen. Het stadsbestuur heeft de stedenbouwkundige voorschriften aangepast zodat het nu toegelaten is om tijdelijke mobiele mantelzorg-units van maximum 60 vierkante meter in de achtertuin te plaatsen.
“De vraag om zorgbehoevenden in de thuisomgeving op te vangen stijgt al enkele jaren,” zegt schepen van lokaal sociaal beleid en wonen Nancy Bleys. “Enerzijds door de vergrijzing en anderzijds door de kostprijs en wachtlijsten voor rust- en verzorgingstehuizen. Daarnaast is het ook gewoon aangenamer, goedkoper en minder ingrijpend voor de bewoners. Zeker tijdens de huidige coronacrisis is de vraag heel actueel.”
“We kregen al verschillende vragen binnen van Lommelaren die een zorgbehoevend familielid in de thuisomgeving willen opvangen,” zegt burgemeester Bob Nijs. “Deze beslissing geeft mensen de kans om hun zorgbehoevende familieleden thuis te verzorgen. Dat kunnen ouderen zijn, maar ook ouders die thuis voor een kind met een handicap willen zorgen.”
Een mobiele woonunit is een tijdelijke constructie die in de achtertuin wordt geplaatst en die makkelijk verplaatst of weggenomen kan worden. Een zogenaamde containerwoning moet voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidsnormen van de Vlaamse Wooncode, heeft een oppervlakte van maximaal 60 vierkante meter en biedt onderdak aan hoogstens twee zorgbehoevenden. “Een groot voordeel van een tijdelijke woonunit is dat er geen dure verbouwingen aan de hoofdwoning moeten worden uitgevoerd om te komen tot een zorgwoning,” zegt schepen van ruimtelijke ordening Joris Mertens.