Een vijftiental kinderen namen donderdag en vrijdag deel aan het tweedaagse STEM-kamp van de Techniek- en Wetenschapsacademie in Provil. Twee dagen lang doken ze vol enthousiasme in de wereld van techniek en wetenschap.
Op donderdag begonnen de deelnemers met het bouwen van een eigen
bibberspel. Eerst leerden ze hoe een eenvoudige stroomkring werkt. Daarna plooiden ze een koperdraad in een zelfgekozen vorm – niet te moeilijk, maar ook niet te gemakkelijk – en maakten ze een ‘staf’ waarmee ze over hun parcours moesten bewegen.
Meer foto'sVervolgens boorden ze gaatjes in het houten spelbord om alles stevig te bevestigen. Toen alles vastzat, kregen ze een batterij om hun stroomkring te vervolledigen. Al snel klonk er overal in het lokaal ‘tuut-tuut’ van de bibberspellen die getest werden.
Jonathan (8) nam voor het eerst deel aan een STEM-kamp. Hij kwam samen met zijn buurmeisjes Gitte (9) en Hanne (9), die al eerdere ervaring hadden. “Het is heel leuk, alles wat we doen,” zei Jonathan enthousiast. “Ik heb thuis al elektrische Legotreinen gemaakt. Dus ik maak wel graag dingen.”
Na de middag namen de kinderen zaag en plankjes ter hand om onderdelen te maken voor hun bureau-auto.
Vrijdag begonnen de kinderen met het samenstellen van hun bureau-auto. Eerst lijmden ze de eerder gezaagde plankjes op de juiste manier aan elkaar met houtlijm. Daarna boorden ze gaatjes in de houten wielen, zodat die later met een schroef bevestigd konden worden. Terwijl de ene helft van de groep de wielen monteerde, mocht de andere helft met een schaaf aan de slag. Ze zetten het bovenste houtblok van hun auto stevig vast in een bankschroef en schaafden een schuine rand af, om hun ontwerp wat speelser te maken.
“Dat is wel veel werk,” vond Jonathan, “maar het wordt wel mooi.”
Thomas (9) begon met veel enthousiasme te schaven en was zichtbaar trots op zijn resultaat. “Dat is de eerste keer dat ik zoiets doe, maar het lukt best goed,” zei hij tevreden.
Daarna gingen ze aan de slag met LEGO: ze bouwden en programmeerden een attractie zoals je die in een pretpark zou vinden.
Tot slot mochten de kinderen vrij kiezen waarmee ze verder aan de slag wilden.
Zo maakten de kinderen op een speelse én leerrijke manier kennis met technologie en wetenschap – en wie weet, misschien werd hier wel een toekomstig ingenieur of uitvinder geboren.