De eerste gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen, en de voorlaatste in deze huidige coalitie, is een feit. Het begon meteen met felicitaties van de oppositieleden voor de goede verkiezingsresultaten van burgemeester Bob Nijs en zijn ploeg. ‘Hopelijk gebruiken jullie jullie meerderheid voor het goede doel’, klonk het bij raadslid Sooi Van Limbergen (PVDA). Bob Nijs bedankte hem en reageerde dat hij zijn tussenkomsten in de gemeenteraad zal missen. Ook van Samen Vooruit klonken er felicitaties.
Anke Beysen (N-VA) legde de eed af als plaatsvervangend raadslid van Peter Luyckx, die dan weer bedankt werd voor zijn jarenlange inzet. Verder werden er verschillende mandaten goedgekeurd, net als het plaatsen van slimme verkeerslichten door AWV aan het kruispunt N746 – Sportveldenstraat. ‘Dit in kader van het verbeteren van de verkeersveiligheid’, aldus schepen van Mobiliteit Sophie Loots (CD&V).
‘We zitten nu aan het einde van de legislatuur en er is een achterstand opgebouwd als het gaat over structureel onderhoud, daar moet een tandje bijgestoken worden’, zei raadslid Walter Creemers (Samen Vooruit) op het agendapunt van structureel onderhoud 2024 – 2025. Er zal een trage weg aangelegd worden ter hoogte van Balendijk – Kwartelpad, net over het kruispunt N71 aan de Aldi.
Vervolgens ging het over het afsluiten van het recht van opstal van Lommel SK, die eenmalig 150.000 euro betaalt en 6.500 euro per jaar. Rina Ven (Samen Vooruit) maakt zich hier zorgen over, omdat het gaat over de overdracht van gemeentelijke eigendommen. Ze vroeg zich af waar de bedragen vandaan komen. De fractie stemde dan ook tegen: ‘De procedure beschreven in de omzendbrief over transacties van onroerende goederen is niet gevolgd. Het schattingsverslag ontbreekt en de verplichte raadgeving van de markt is niet gebeurd.’ Schepen van Sport Dirk Vanderhoydonks (CD&V) reageerde dat alles volgens de procedure verlopen is, de burgemeester benadrukte dan weer dat de juristen van de stad alles grondig nagekeken hebben. Dan werd unaniem goedgekeurd dat de kerk van Balendijk aangekocht wordt en het in de toekomst als buurthuis zal dienen.
Tenslotte volgden de mondelinge vragen. De eerste kwam van Walter Creemers (Samen Vooruit) en ging over de Sint-Ambrosiusstraat, een dossier dat al speelt sinds 2019: ‘Als je een verkavelingsattest aflevert waarin je zegt dat alles in orde is, dan kan je niet twee en half jaar later facturen sturen om te zeggen welke werken er nog zijn uitgevoerd. De rechter zei het zelf in het vonnis, dat men in de verkavelingsakte had moeten weergeven welke werken nog moesten uitgevoerd worden. Dat is onbegrijpelijk, omdat er twee adviezen waren van de technische dienst over de verkaveling en de bouwvergunning waarin duidelijk stond dat er lasten waren en die in de vergunning opgenomen moesten worden. En dus had men een maand later dat verkavelingsattest anders moeten opstellen. Ik vind het onbegrijpelijk dat het bestuur die twee adviezen langs zich neer heeft gelegd. Het is belangrijk dat we die fout in de toekomst niet meer maken.’
Schepen van Mobiliteit Sophie Loots reageerde: ‘Het is zo dat het dossier rond Sint-Ambrosius niet is gelopen zoals het zou moeten. Wij zaten daar met een moeilijke ontwikkelaar, de verkaveling zelf dateert van 2019. Ondertussen zijn wij meer en meer geconfronteerd met een nieuwe werkwijze waarbij we het openbaar domein laten aanleggen door de aanvrager, de ontwikkelaar in dit geval, en dat we daar ook voorzichtiger in geworden zijn. De kost van de riolering is wel opgenomen. We hebben wel degelijk onze verantwoordelijkheid genomen, maar werden geconfronteerd met een onbetrouwbare partner. Uiteindelijk is er een studie opgemaakt om de langere aansluiting van de riolering in orde te maken. Die werken werden uitgevoerd en de kosten hebben we getracht naar de bouwheer te schuiven, maar die is failliet gegaan. Daardoor hebben we besloten om in dit geval niet verder te gaan met die vordering. We hebben die mensen wel verder geholpen en de noodzakelijke werken zijn uitgevoerd. Er zijn nog een paar kleine werken die nog uitgevoerd dienen te worden en dat zal gebeuren op korte termijn. Wij hebben veel geleerd uit deze situatie.’
Sooi Van Limbergen (PVDA) kwam met de tweede mondelinge vraag. Hij haalde aan hoe onthaalmoeders een tijdje geleden in de bloemetjes gezet werden door de stad, en of er niet meer gedaan kon worden voor hen aangezien ze met enorm veel kosten zitten. Schepen van Jeugd Peter Vanderkrieken (CD&V) bevestigde dat de stad denkt aan het voorzien van starterspremies en energiepremies. Stefanie Lieben van Samen Vooruit was blij dat te horen: ‘Onthaalmoeders moeten de middelen krijgen die zij verdienen, ik ben blij dat dat eindelijk zal gebeuren.’
De laatste vraag kwam ook van Sooi Van Limbergen (PVDA): ‘Veel sociale woningen die te groot zijn worden bezet gehouden door kleine gezinnen of koppels. Ik ken een vrouw die het moeilijk heeft met haar beperking en in een veel te groot huis woont. Zij kreeg de vraag van Wonen in Limburg of ze wilde verhuizen naar een kleiner huis, maar uiteindelijk is daar niets van gekomen. Kan Lommel hierin ook iets betekenen?’ Schepen van Wonen Nancy Bleys (CD&V) raadde aan dat de vrouw, die het tevens ook moeilijk heeft met het digitale, eens naar het stadhuis komt en contact opneemt met de sociale dienst zodat die haar hierbij kan helpen.
Delia Filippone