Vanmorgen is de symbolische eerste – glazen - steen van
de nieuwe glasfabriek van Ciner Glass geplaatst
in Kristalpark III. Het gaat om een investering van
600 miljoen euro door Ciner Glass, een dochteronderneming van het Turkse conglomeraat Ciner Group. Volgens het bedrijf moet het project leiden tot de creatie van ongeveer 500 directe en evenveel indirecte banen.
De glasfabriek gaat vooral
verpakkingsglas maken, waar veel vraag naar is. Het bedrijf werd daarin intensief begeleid en ondersteund door de Vlaamse Regering, Flanders Investment & Trade (FIT), LRM en de Stad Lommel. De investering zal vooral
drankproducenten ten goede komen.
De bouw van de fabriek gaat deze maand van start. De ingebruikname van de eerste glasoven is gepland voor 2025, en die van een tweede oven in 2026. Volledig operationeel zal de fabriek een
dagelijkse productiecapaciteit hebben van 1.300 ton glas, of zo’n
7 miljoen glazen flesjes.
De keuze voor Lommel en Vlaanderen blijkt evident, zegt het bedrijf. De nabijheid van belangrijke industrieën in het hart van de Europese economie, de centrale ligging op het kruispunt van belangrijke transportroutes, de toegang tot essentiële grondstoffen (zand!) en de beschikbaarheid van kennis en arbeidskrachten maken deze regio tot de perfecte keuze voor dit ambitieuze project.
Met een bedrag van 600 miljoen euro behoort de investering van Ciner Glass tot de meest substantiële in de regio van de afgelopen jaren, zowel qua omvang en schaal als in termen van werkgelegenheid.
Ciner Glass wil de ecologische voetafdruk verkleinen door klanten van kwalitatief verpakkingsglas te voorzien, dat niet alleen lichter is, maar ook geproduceerd wordt met een minimale inzet van energie.
Glas kan eindeloos gerecycleerd worden en is milieuvriendelijk. In Lommel streeft Ciner Glass ernaar om 75% gerecycleerd glas te gebruiken. Hierdoor kan het energieverbruik met minstens 20% verminderd worden, omdat gerecycleerd glas bij een lagere temperatuur smelt. Daarnaast innoveert het bedrijf door het gewicht van glazen flessen te verminderen met 10%, wat een significante daling van grondstoffengebruik en van de CO2-uitstoot bij transport tot gevolg heeft. Deze gewichtsreductie, in combinatie met lokale productie, zal resulteren in een jaarlijkse CO2-reductie van bijna 29.000 ton.
De aanwezigen werden vanmorgen verwelkomd door burgemeester Bob Nijs, die het belang van deze investering voor de stad benadrukte. Het project kreeg van Vlaanderen 2 miljoen euro subsidies en 3 miljoen euro terugbetaalbaar voorschot toegezegd. (Foto's Jacky Geboers)