In 2006 werd een populatie van de zeldzame
kommavlinder ontdekt op de grens tussen het industriegebied Kristalpark en het parkgebied Meysterbergen. Niet vreemd, want het gebied wordt gekenmerkt door droge heide en stuifduinen, waar de kommavlinder bijzonder goed gedijt. En
op twee andere (kleinere) gebieden na, is dit de énige plaats in België waar deze vlinder te vinden is! “Om stadsontwikkeling en het leefgebied van de vlinder in de toekomst hand in hand te laten gaan, lieten we het gebied onder de loep nemen,” zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. “Dat resulteerde in een plan om het behoud van de vlindersoort te laten samengaan met de bedrijvigheid op Kristalpark.”
Lommel heeft iets met vlinders. Denk maar aan
het vlinderproject, waarbij verschillende partners zoals de Lommelse Ondernemersclub (LOC) en het Agentschap voor Natuur en Bos de handen in elkaar sloegen om de lokale bedrijventerreinen groen in te richten. Met een doordachte visie en ecologische inrichting in het achterhoofd, werd een vlindernetwerk gecreëerd tussen bedrijven, de stad en de inwoners.
Eén van de vlindersoorten waarrond specifiek gewerkt wordt, is dus de kommavlinder. “Een vlindersoort die op de grens tussen industriegebied Kristalpark en het parkgebied Meysterbergen leeft”, zegt schepen van milieu Kris Verduyckt. “Om deze zeldzame vlindersoort alle kansen te geven, lieten de stad en de LOC in nauw overleg met het Agentschap Natuur en Bos een plan opmaken door
de Vlinderstichting. Deze Nederlandse organisatie heeft veel deskundigheid opgebouwd rond vlinders en libellen. Medewerker Albert Vliegenthart inventariseerde in de zomer van 2016 de populatie kommavlinders in Lommel en hun favoriete broedplekjes. Op basis van zijn bevindingen werd een heel plan opgemaakt dat het voorbestaan van het beestje moet garanderen. Met dit plan kunnen de stad en de bedrijven nu aan de slag.”
De
eerste werkzaamheden op het terrein zijn eind maart van start gegaan en worden begin april verdergezet. Wie de fietsroute vanaf het station neemt, zal zien dat er dennen en berken gekapt worden in de zones tussen de spoorlijn en het industriegebied. Deze maatregel zorgt voor meer zonlicht voor heide en andere planten, en maakt dat enkele landduinen van Meysterbergen weer zichtbaar worden. En laat dat net het ideale leefgebied voor de kommavlinder zijn. De werken worden gefinancierd door het Interreg-project ‘2B Connect’, een project dat zich inzet voor meer biodiversiteit op bedrijventerreinen in de grensregio België – Nederland.
(Foto's Jan Buyens)