In de aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober zaten we afgelopen zaterdag samen met 5 vrouwen van 5 partijen. Van de PVDA was er jammerlijk genoeg niemand aanwezig, maar voor Lijst Burgemeester was er
Rita Phlippo, voor CD&V
Sophie Loots, voor N-VA
Elsie De Stoop, voor ‘voor3920lommel’
Sarah Fontana en voor Groen de enige vrouwelijke lijsttrekster
Liesbeth Reijniers. Wij spraken met hen over de rol van vrouwen in de politiek, de eigen ambities, specifieke aandachtspunten in de programma’s voor vrouwen en veel meer. Het was in ieder geval een zéér constructief gesprek, waarbij vooral de grote eensgezindheid van de dames opviel, héél anders dan bv. sommige gemeenteraden waar het er soms erg bitsig en hard aan toegaat.
In een eerste ‘ronde’ werk gekeken naar de
problemen die er soms voor vrouwen zijn om actief aan politiek te doen.
Sarah: “ Het is duidelijk dat het inderdaad niet altijd makkelijk is voor een vrouw om ‘in de politiek te stappen’, o.a. ook omdat politiek nu eenmaal een hard imago heeft. Zelf verwacht ik vooral veel van burgerparticipatie, ook vanwege vrouwen dus, omdat vrouwen nu eenmaal ook ‘andere’ onderwerpen willen aansnijden dan mannen”.
Liesbeth: “Ik ben hier letterlijk en figuurlijke het ‘groentje’ in de groep, en beaam dit. Ik merk nu ook hoeveel tijd er in kruipt. Zelf is het voor mij makkelijker omdat ik geen man of kinderen heeft, maar als je dat wél hebt, met al die avondvergaderingen…… Ook wil ik streven naar volledige gendergelijkheid, vrouwen moeten ook mee kunnen beslissen op alle niveaus”.
Rita: “Twaalf jaar geleden ben ik gevraagd om op te komen, zes jaar geleden kreeg ik de kans om schepen te worden. Zelf vond ik mezelf te ‘soft’ voor de politiek, maar er werd me toen gezegd dat juist deze iets zachtere aanpak in de politiek nu net nodig is. En dat vrouwen mét een gezin, zeker als er nog kleine kinderen zijn, het moeilijker hebben is een feit. En wat ongelijkheid man/vrouw betreft, dat heb ik in mijn partij wel nooit ervaren.”
Sophie: “Ik wil, ook als vrouw, niet langs de zijlijn staan roepen of zagen, maar wil ook mee denken, mee beslissen. Binnen onze partij kan dit perfect, zo hebben we bv.de grootste vrouwenbeweging van allemaal, nl. ‘Vrouw en maatschappij’. Ik pleit ook voor meer vrouwelijke burgemeesters in Vlaanderen, en zou graag meer ondersteunende maatregelen zien die het voor vrouwen makkelijker maken om aan politiek te doen, maar bij uitbreiding ook bv. om makkelijker aan het werk te geraken (ik denk hierbij aan de moeilijkheden van zwangere vrouwen die werk zoeken)”.
Elsie: “Ook binnen mijn partij ervaar ik totaal géén verschillen tussen ‘de mannen’ en ‘de vrouwen’. Wat mij wél opvalt is dat er mannen sneller egotrippers zijn als vrouwen, die komen sneller overeen. Een ander verschil is ook dat aan mij, bij uitbreiding aan vrouwen, sneller wordt gevraagd waarom kom jij op? Iets dat ze aan mannen net iets minder snel gaan vragen. En ook ik ervaar wel dat er enorm veel tijd inkruipt als je deze ‘stiel’ goed wil doen.”
In een tweede ronde ging het vooral over de
maatregelen die de (lokale) overheid zou kunnen nemen om het makkelijker te maken om aan politiek te doen.
Liesbeth: “Een enorme hulp in deze richting zou bv. zijn een grote uitbreiding in de breedte van de kinderopvang, zowel in de avonduren als ’s nachts. En dit geldt dan niet alleen voor vrouwen in de politiek, maar ook voor werkende vrouwen in ploegen bv.”
Rita: “Ik kan me hier gedeeltelijk in vinden, maar denk dat we nog meer moeten inzetten op vrijetijdsopvang aansluitend op de kinderopvang. Nu bestaat deze al voor een stuk, maar dit zou uitgebreid mogen worden. Niet alleen in uren, maar ook in de wijken en ook in vervoer (van en naar de activiteiten). Maar… dit kost allemaal natuurlijk ook weer wel wat!”
Sophie: “We zouden meer moeten investeren in zorg i.p.v. in bakstenen.”
Sarah: “Wanneer je als vrouw in de politiek wil moet je voor jezelf ook goed de afweging maken of het wel haalbaar is, want er komen nu eenmaal hel wat avonduren aan te pas.”
Elsie: “ Het hokjesdenken moet eruit, en mantelzorg is ook een van die zaken die enorm belangrijk zijn.” Waar alle dames het over eens waren is meer de combinatie op te zoeken en uit te werken van kinder- en ouderenopvang. Op dat vlak staan we nog maar in de kinderschoenen, en is er nog heel wat mogelijk.
Rita gaf hierbij ook als voorbeeld nog de Kunstacademie mee, die plan naast het verzorgingstehuis Hoevezavel werd gebouwd, en waarbij dus een ‘kruisbestuiving’ tussen jong en oud kan gebeuren.
Tot slot vroegen we ons af waar
de persoonlijke ambities van de dames lagen, en welk schepenambt ze eventueel wel zagen zitten.
Liesbeth: “Daar moet ik geen seconde over twijfelen… dierenwelzijn en eventueel jeugd. Ik zou de gelukkigste vrouw van Lommel zijn als ik iets zou kunnen betekenen voor de dieren hier. Ik ben dan ook nu al zeer actief binnen de organisatie ‘vzw Anti Broodfok Actie’.
Sophie: “Als architecte voel ik vooral veel om mij bezig te houden met stadsontwikkeling en mobiliteit. Wat mij vooral hierin interesseert is de ruimte tussen de gebouwen, eerder dan de gebouwen zelf. Meer algemeen wil ik vooral mensen verbinden en projecten vooruit helpen. En misschien moeten we ook maar een schepen van ‘gelijke kansen’ creëren?”
Elsie: “Wat mij enorm boeit is Toerisme, en dan niet alleen het recreatieve- maar zeker ook het zakentoerisme. We moeten meer inzetten op een synergie tussen toerisme en middenstand. Daarnaast moeten we ook veel meer aandacht besteden aan de strijd tegen ongelijkheid en de (dikwijls verdoken) armoede, ook in onze stad. En tot slot is ook een goede samenwerking met het stadspersoneel iets waar ik zeker voor wil gaan.”
Sarah: “Jeugd… Op dat vlak is er hier toch nog een en ander te verwezenlijken: jeugdwelzijn, een jeugdhuis, het uitgangsleven dat fel achteruit gegaan is, daar wil ik voor gaan. Maar ook de verdoken (kans)armoede is iets dat mij bezig houdt. En uiteraard wil ik meer werk maken van samenwerken, inspraak en échte burgerparticipatie.”
Rita: “Ik heb het pakket Cultuur altijd enorm graag gedaan, en toen ze me vroegen om Financiën te gaan beheren dacht in eerste instantie dat dat niets voor mij was, en dat het saai zou zijn. Maar niets is minder waar gebleken: financiën is helemaal niet saai omdat je een duidelijk overzicht krijgt van alle beleidsdomeinen. Maar mijn hart gaat zeker wel uit naar Zorg, en ‘schepen van Zorg en gezondheid’ zou wel erg fijn zijn.”
En daarmee was ons gesprek afgelopen, op één
quote na van Rita die wel erg toepasselijk is: “
Er is geen beter beleid door vrouwen, maar wél een breder beleid”. (Foto Jan Buyens)