Woensdag 26 september 2018
Gemeenteraad
De gemeenteraad startte met (alweer) een tussenkomst vanwege de ex-vrijwilligers van het Dierenasiel. Opnieuw maakten zij hun grieven over en vroegen ze naar de stand van zaken. Schepen Kris Verduyckt kon meedelen dat het college alvast enkele gecontesteerde wijzigingen in het huishoudelijk reglement niet goedkeurde, en plant nu een nieuwe bijeenkomst met de betrokkenen.
Gestart werd met de installatie van een nieuw gemeenteraadslid, nl. Atabey Yildiz (SP.A), ter vervanging van ontslagnemend schepen/gemeenteraadslid Anick Berghmans. Als schepen wordt ze, omwille van de nog erg korte resterende periode, niet vervangen, en gaan haar bevoegdheden naar Kris Verduyckt.
Daarna weren achtereenvolgens de jaarverslagen van Bosland en IVA De Adelberg voorgelegd en goedgekeurd. Punt 7 was iets ‘nieuws’, nl. het project ‘Zonnedaken delen’, een samenwerking tussen het Limburgs Klimaatfonds en de Stad Lommel. Met dit project zullen zonnepanelen geplaatst worden op gemeentelijke gebouwen (Huis van de Stad en basisschool De Schommel), en Lommelse inwoners kunnen hierin investeren, met als gevolg een korting op hun energiefactuur. Onze stad is één van de vier proefsteden in Limburg voor dit project. Het is dus vooral bedoeld voor mensen die technisch gezien géén eigen panelen kunnen (mogen) plaatsen, en op deze manier toch kunnen investeren in zonne-energie. Vanwege Karel Wieërs (N-VA) kwam de vraag of dit wel kon, een korting op de energiefactuur, en vanwege de PVDA stelde Sooi Van Limbergen dat dit weliswaar een mooi project is, maar dat alleen de ‘begoeden’ kunnen participeren. Hij vroeg zich ook nog af of de Stad geen andere projecten zou kunnen opzetten, waarbij de minderbedeelden aan goedkope energie zouden kunnen geraken. Jaak Theuws (CD&V) tot slot vroeg zich af over hoeveel zonnepanelen het hier ging, en dat bleken er 800 te zijn volgens schepen Kris Verduyckt.
In punt 9 ging de gemeenteraad akkoord om de servitudeweg langs het Tuincafé te verleggen, teneinde het nieuwe project aldaar (mét Albert Heijn) meer kansen te bieden. De weg zal ook beter worden aangelegd én breder worden. Naar aanleiding van dit punt was Karel Wieërs ten zeerste verontwaardigd over het feit dat hij de komst van Albert Heijn naar deze locatie pas heeft moeten vernemen op ons Lijsttrekkersdebat vorige week.
Punt 12 dan, waarbij de gemeenteraad zich akkoord verklaarde om gronden te verwerven in functie van de inrichting van een natuurbegraafplaats. Het gaat hier om een stuk bos achter het nieuwe crematorium waarin dan zowel asse zou kunnen verstrooid worden als urnen die vergaan kunnen begraven worden. Daarna volgende nog een aantal korte puntjes, zoals het aanleggen van enkele extra zebrapaden op de Stadslaan (o.a. Gasstraat-Adelberg), de uitbetaling van de toelages aan de politieke fracties en het vastleggen van de retributie voor de aanvraag tot voornaamswijziging. De som werd hier vastgesteld op 50 euro, met uitzondering voor transgenders.
Daarna was het tijd voor nog enkele uitgebreidere punten, aangebracht door de oppositie. Eerst aan de beurt was Nancy Bleys voor CD&V die nog maar eens tussenkwam i.v.m. de natuur op Kristalpark en de verplaatsing van de lentevuurspin aldaar. Zij stelde dat de voorwaarden verbonden aan de vergunningen niet nageleefd werden, en haalde daarbij o.a. artikels aan uit de pers waar Natuurpunt uithaalde naar de stad. Zo was er sprake van té weinig tijd om de spinnen te verplaatsen (inbreuken tegen de timing en fasering in de voorwaarden), is er geopteerd voor een andere opstelling van de panelen dan vergund (de vergunde zouden heel stuk hoger geplaatst worden, zodat de natuur eronder nog kon gedijen). In zijn antwoord benadrukte Kris Verduyckt dat er 50 hectare natuur wordt voorzien op industriegebied en dat er bv. op Blekerheide dankzij het Life+ programma nog eens 80 hectare heidegrond bij gecreëerd werd. Ook benadrukte hij dat hij erg verrast werd door de uitlatingen van Natuurpunt in de pers, maar dat er ondertussen opnieuw met hen rond de tafel werd gezeten en dat de misverstanden ondertussen van de baan zijn. Nancy Bleys was erg teleurgesteld in het antwoord van de schepen omdat er geen antwoord kwam op het feit dat de panelen dus lager gebouwd werden dan voorzien. De schepen benadrukte nogmaals dat alle bouwvoorschriften wel degelijk gevolgd en uitgevoerd worden. Ook burgemeester Peter Vanvelthoven kwam tussen en benadrukte de essentie van het verhaal, nl. de "fantastische" overeenkomst die er hier in onze stad werd gesloten ten voordele van de natuur. “Nergens anders in Vlaanderen is er een ander voorbeeld waar economie en ecologie zo knap hand in hand gaan” stelde hij nog.
Daarna was het opnieuw Nancy Bleys over de evaluatie van het proefproject ‘Verkeersvrije Kerkstraat’ op woens- en zaterdagnamiddag, zie hiervoor ons apart artikel. Ook over armoedebeleid kwam de CD&V tussen, en stelde dat dit een onderschat probleem is. Zij vroeg dan ook naar meer coördinatie van de verschillende initiatieven die er al zijn. Schepen Rita Phlippo (SP.A) kon beamen dat er al heel wat initiatieven bestaan, zoals meters-peters project, huistaakbegeleiding, Huis van het Kind,…) en wist ook te melden dat er in de nabije toekomst inderdaad méér gaat ingezet worden op coördinatie, dit via een welzijnsoverleg. Hierbinnen zullen meerdere actoren samen doelstellingen opstellen en een welzijns- en armoedebeleid voeren. Ook de inkanteling van het OCMW binnen de stadsstructuur zal zeker bijdragen tot betere samenwerking.
Een laatste punt vanwege de CD&V ging over ‘drugs in Lommel’, waarbij mevr. Bleys zich afvroeg of er een lokaal beleid rond bestaat. Schepen Rita Phlippo antwoordde dat wat deze materie betreft er sterk wordt samengewerkt met het CAD, waarvoor deze organisatie 16.700 euro per jaar van de stad ontvangt. Nancy Bleys kon zich vinden in het antwoord, maar vroeg zich wél af of deze som wel toereikend was om voldoende mensen en verenigingen te bereiken.
Daarna was het de beurt aan Sooi van Limbergen (PVDA) met een punt rond digitalisering. Hij stelde dat vooral ouderen de digitale revolutie niet kunnen volgen, en hij stelde zich dan ook de vraag of deze mensen met vragen en/of klachten bij brandweer en politie nog wel terecht kunnen, omdat ze aldaar zouden verwezen worden naar een digitaal formulier. Burgemeester Vanvelthoven benadrukte dat alle diensten, ook brandweer en politie, en ook de andere stadsdiensten, nog steeds ook telefonisch bereikbaar zijn. Wat de specifieke klacht betreft zou hij navraag doen bij zowel de brandweer als de politie. Wat sluikstorten en zwerfvuil betreft had de PVDA een gelijkaardige klacht, nl. of iemand die melding maakt van zwerfvuil, dit dan maar ‘zelf’ moet opruimen. Schepen Jean Kuyken benadrukte dat dit zeker niet het geval is, en dat de stadsdiensten alles in het werk stellen om Lommel zo proper mogelijk te houden, dit op vaste en geregelde momenten. En bij klachten wordt er extra uitgerukt! Maar ook hij zal deze klacht verder onderzoeken. Hij wist ook nog te melden dat er vijf extra camera’s werden aangeschaft en dat er al meerdere sluikstorters op deze wijze betrapt én beboet werden.
De laatste punten van een vrij lange gemeenteraad waren voor de N-VA. In een eerste tussenkomst vroeg Karel Wieërs (nog eens) naar de mandaten van de burgemeester en of hij reeds afstand gedaan had van de vergoedingen hiervoor. Peter Vanvelthoven benadrukte dat hij dit reeds eerder deed en hiervan ook de gemeenteraad informeerde. Hij heeft naast zijn parlementair mandaat en dit van burgemeester enkel nog zitting in NUMA en Infrax, allebei onbezoldigd. Ook verweet hij in deze de hypocrisie van de N-VA die "met ‘mandatenkoning’ Koen Kennis niemand de les te lezen heeft"…
In een tweede vraag van de N-VA werd gepeild naar wat het stadsbestuur extra deed voor zijn personeel tijdens de hittegolf. De burgemeester antwoordde dat er toch, in de mate van het mogelijke, meerdere maatregelen getroffen werden, zoals extra pauzes, extra waterbedeling, mogelijkheid tot extra-vroeg starten (04.00 uur) en mobiele airco’s op enkele locaties.
In een derde vraag vroeg Karel Wieërs zich af op welk precies tijdstip en van wie de burgemeester weet kreeg van de aanhouding van schepen Anick Bergmans in juni. De burgemeester beantwoordde deze vraag en meldde dhr. Wieërs dat indien er voor de N-VA hiermee een probleem was, zij contact moeten opnemen met de procureur…
Wat betreft de reclame voor weddenschappen van Ladbrokes tijdens de uitzendingen van het WK-voetbal wou de N-VA weten of het belastingreglement hierop werd toegepast. Schepen Rita Phlippo antwoordde dat dit niet het geval was, aangezien dit specifieke reglement niet van toepassing is op evenementen maar een jaarlijkse retributie is. Wél is ze bereid om een verbod op reclame voor gokken op te nemen in toekomstige lastenboeken.
En bij het allerlaatste punt vanwege de N-VA ging het er even bitsig aan toe. Dit punt betrof de verhuis van de firma Berkmans van Katenbos naar Maatheide. We hadden het hier ook al over in ons verslag van de vorige gemeenteraad, en gaan het hele verhaal hier niet opnieuw brengen. Ondertussen heeft de N-VA dus wel klacht neergelegd omdat de aanbesteding niet correct zou zijn, de stad Lommel dezelfde firma veel geld zou betalen voor grond te saneren die ze zélf zou vervuild hebben, de firma niet de correcte vergunningsklasse zou bezitten én omdat in een algemene regeling, herverdeling van gronden op de locatie, géén rekening werd gehouden met de andere bedrijven. De burgemeester wenste inhoudelijk niet al te diep in te gaan, aangezien dit deel uitmaakt van een lopend onderzoek, maar zei wel dat de ‘regels van het spel’ volledig correct gespeeld werden, en dat betrokken firma reeds in 2013 een aanvraag deed voor deze gronden, en er toen nog géén sprake was (uitbreiding) van die andere 4 bedrijven. De burgemeester herhaalde ook zijn stelling dat in dit dossier er enkel winnaars zijn, zowel Kattenbos, dat van dit bedrijf ‘af geraakt’, de Stad, die grond kan verkopen en vervuilde grond kan laten saneren, en de firma die de grond kan verwerven die ze al lang wilde.
Einde gemeenteraad omstreeks 23.30 uur
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'