Al maanden is er een debat over het telewerk van grensarbeiders. Een verwacht akkoord na corona over thuiswerk zonder fiscale gevolgen voor deze doelgroep bleef uit. Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit): “In Nederland werd nu een belangrijke opening gemaakt. Tijd om een realistisch akkoord te maken over twee dagen thuiswerk per week in plaats van minder dan één per week nu (24 dagen per jaar).”
Verduyckt: “Voor Vooruit is thuiswerk een onderdeel van een goede work/life balance. Het heeft geen zin om mensen nodeloos in hun wagen naar werk te laten rijden. Maar ondanks een breed gedragen politieke vraag, blijft bevoegd minister Van Peteghem talmen en verwijzen naar de nood voor een algemeen akkoord binnen alle Oeso-landen. Nochtans zien we vandaag landen onderling wel akkoorden sluiten, zo spraken recent Duitsland en Oostenrijk af om grensarbeiders 40% te laten thuiswerken zonder fiscale gevolgen. De minister moet dus echt aan de slag.”
In een debat woensdag in de Nederlandse Tweede Kamer maakte de Nederlandse Staatssecretaris van Financiën van Rij een belangrijke opening naar een afspraak met België over de fiscale regels rond het telewerk van grensarbeiders. Omdat meer Belgen dan Nederlanders de grens oversteken voor hun job, dreigt dit debat een budgettaire kwestie te worden. Van Rij zei dat dit geen reden mocht zijn voor blijvende onzekerheid. Hij liet zo doorschemeren dat een financiële compensatieregeling zoals die tussen andere landen bestaat, bespreekbaar is. Vervolgens bevestigde de Nederlandse minister van Sociale Zaken Van Gennip in hetzelfde debat dat er een Europees akkoord in de maak is over de regels rond sociale zekerheid. Dat akkoord ligt volgens haar in de lijn van dat akkoord tussen Duitsland en Oostenrijk: 40% of dus twee dagen per week thuiswerken zonder gevolgen voor hun sociale zekerheid.
Kris Verduyckt: “Het is niet meer dan logisch dat we die afspraken doortrekken naar dubbelbelastingverdragen met onze buurlanden. Die gaan over de fiscale regels. Laat ons dus ook daar twee dagen per week afspreken. Zeker nu de Nederlandse staatssecretaris een opening maakt naar een financiële compensatie vanuit hun land.” “Een akkoord is dringend nodig. Ik hoor van heel wat grensarbeiders dat ze extra controle krijgen op hun plaats van werken door de fiscus. Dat soms zelfs een attest van de werkgever niet volstaat. Deze heksenjacht moet stoppen en dus heb ik over deze kwestie parlementaire vragen aan minister Van Peteghem ingediend. Maar een structurele oplossing is natuurlijk altijd beter en moet de onzekerheid bij die tienduizenden grensarbeiders wegnemen,” besluit Verduyckt