De
jeugdwerking van Pieter Simenon maakt al
sinds 1971 deel uit van onze Lommelse samenleving, dit in de voormalige gebouwen van het klooster op Werkplaatsen. Nu zijn er plannen om een nieuw gebouw neer te planten naast het oude. Op 2 maart laatstleden werd de omgevingsvergunning hiervoor goedgekeurd, de start van de werken is voorzien voor september dit jaar.
Het masterplan voorziet
een nieuw gebouw naast de bestaande gebouwen van CANO Pieter Simenon. De bestaande infrastructuur en gebouwen (voornamelijk administratieve functies) blijven grotendeels behouden, met uitzondering van de garageboxen, ‘de opvang’ en ‘de studiogebouwen’ waarvoor een sloopvergunning werd aangevraagd. Landschappelijk zal het nieuwe gebouw aansluiting zoeken bij het groene karakter van het Mariapark. Het ontwerp voorziet daarom in een landschappelijke uitbreiding van het park richting het gebouw en de Dalstraat d.m.v. de aanplanting van nieuwe bomen.
Ruimtelijk zal het nieuwe gebouw bestaan uit twee entiteiten: een
“Werkhuis” dat de personeelsgebonden en ondersteunende activiteiten huisvest en een ‘
Woonhuis” met de kamers en studio’s voor 12 jongeren en de bijhorende gemeenschappelijke ruimtes. Beide huizen omringen een centrale binnentuin dat het gemeenschappelijke private hart van het gebouw vormt.
“De ‘bijzondere’ jeugdhulp heeft vandaag heel wat uitdagingen naar positieve beeldvorming, huisvesting en samenleving. Heel wat van onze jongeren komen uit
precaire woonsituaties waar het recht op een gezonde leefomgeving, natuur en hun toekomst onder druk staan. Door dit nieuwe project streven we naar een kwaliteitsvolle tijdelijke leefomgeving voor onze gasten, zowel in de aanpak van de binnenruimtes als in het opzet van de buitenruimte.” zegt Roel Gerits, directeur van de werking.
De totale projectkost bedraagt meer dan
3.000.000 euro. Ruim de helft wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid (VIPA- in aanvraag). Daarnaast is er een bijkomende subsidie vanuit het agentschap Natuur en Bos.
De werking van Pieter Simenon werd gesticht door het echtpaar Vanhumbeeck-Simenon in juli 1961 te Donk bij Herk-de-Stad. In 1971 werd de werking verdergezet in het voormalige klooster hier in Lommel-Werkplaatsen, daarna in de huidige infrastructuur (1988).
In CANO Pieter Simenon wordt
begeleiding voorzien voor een 42-tal jongeren, jongvolwassenen en hun leefomgeving die gekenmerkt worden als maatschappelijk erg kwetsbaar en die geconfronteerd worden met vaak complexe multiprobleemsituaties. Jongeren kunnen er residentieel verblijven, thuis verblijven in combinatie met een intensieve contextbegeleiding of alleen wonen (vanaf 17 jaar) met begeleiding. Ouders en hun ruimere leefomgeving worden altijd mee begeleid en bij moeilijkheden staat er voor onze jongeren altijd een bed gereed in de voorziening om even op terug te vallen. Het schoolgaan en eventueel deeltijds werken wordt intensief begeleid. De organisatie biedt ook extra begeleiding voor vastlopende jongeren doorheen sociale vaardigheden, time-out en Waqt.