Vanavond vond in café Heuvelhof weer het traditionele haringhappen plaats. Annemie organiseert dit al jaren, en ook dit keer was het een succes. Met 100 haringen – 50 maatjesharing en 50 zure haringen – was de voorraad helemaal uitverkocht. Het café zat bomvol, speciaal voor deze jaarlijkse traditie.
Haringhappen is een gebruik dat al lange tijd verbonden is met Aswoensdag, vooral in Nederlands Limburg en Brabant. Het vormt tegenwoordig een vast onderdeel van carnaval en biedt een moment om samen nog even na te genieten van de afgelopen dagen.
In Lommel is deze traditie inmiddels ook stevig verankerd, mede dankzij Annemie, die zich er al heel wat jaren voor inzet.
Voor haar is het niet zomaar een evenement. "Ik vind het heerlijk om te doen", zegt ze. "Het is gezellig met alle vaste klanten erbij. Iedereen kan de haring eten zoals hij wil – netjes op een bordje met mes en vork, of op de klassieke manier, al slurpend."
De traditie van haringhappen gaat eeuwen terug en heeft zijn wortels in
religieuze gebruiken. In katholieke gebieden markeert Aswoensdag het begin van de vastentijd, een periode waarin men soberder ging eten en vlees vaak werd vervangen door vis. Haring was een goedkope en voedzame keuze en werd daarom populair.
Later groeide het uit tot een carnavalsgewoonte: na dagen van feestvieren en overvloedig eten en drinken, nam men op Aswoensdag symbolisch afscheid van het carnaval met een haring als overgang naar de vastentijd.
In Nederland en België wordt deze traditie nog altijd in ere gehouden, en dankzij initiatieven zoals in het Heuvelhof blijft het haringhappen ook in Lommel springlevend.
Met een goed gevulde maag en mooie herinneringen aan carnaval, kunnen de feestvierders zich nu weer opmaken voor het dagelijkse leven. Tot volgend jaar, als de haringen weer klaar staan!
Meer foto's.