Beringen
Bocholt
Bree
Hamont-Achel
Hechtel-Eksel
Leopoldsburg
Lommel
Oudsbergen
Peer
Pelt
Stuur ons je tip!
Nieuws
Nieuwsarchief
Kalender
Groeten & felicitaties
Zoekertjes
Nieuws toevoegen
Lommel

Hoe redden we de lentevuurspin?

Vrijdag 2 juni 2023
Hoe redden we de lentevuurspin? - Lommel
De afgelopen 13 jaar zijn er heel wat inspanningen geleverd om de sterk bedreigde lentevuurspin niet te laten uitsterven in Vlaanderen. Tot 2018 bevond de grootste Belgische kolonie zich in Lommel, maar de aanleg van het zonnepanelenpark op Kristalpark III zorgde, volgens een wetenschappelijke berekening, voor het verlies van tienduizenden exemplaren. Om uitsterven tegen te gaan, zijn er tussen 2009 en 2021 meer dan 2000 exemplaren verhuisd naar nieuwe locaties. Daarvan zijn er zeker nog een viertal bewoond. Of de verhuisoperaties ook op lange termijn geslaagd zijn, is nog niet te zeggen.
Het is een wilde rit geweest, zegt Natuurpunt: de immense inspanningen -vaak door vrijwilligers- die sinds 2010 gedaan zijn om een indrukwekkende populatie met tienduizenden exemplaren van de lentevuurspin te verplaatsen naar andere locaties. Het was een onmogelijke opdracht, dus uiteindelijk werd 'slechts' een deel van die 'reuzenkolonie' verplaatst. De reden voor die operatie was het feit dat de plaats waar de populatie gevestigd was, bestemd is als industriegrond. Daar gebeurden al allerlei ontwikkelingen die het leefgebied van de spin onherroepelijk vernietigen en die evolutie zet zich vandaag nog volop verder. Een groep van natuurbeschermers zag dit gebeuren en besloot de hand aan de ploeg te slaan en zoveel mogelijk lentevuurspinnenpopulatie te redden door exemplaren te verhuizen naar beter beschermde gebieden. Tussen 2009 en 2021 zijn zo meer dan 2000 exemplaren verhuisd naar een 8-tal nieuwe locaties, waarvan er voorlopig zeker een 4-tal nog bewoond zijn. Of de verhuisoperaties ook op lange termijn geslaagd zijn, is nog niet te zeggen.
Naast het gegeven van het verdwijnende habitat op de industriegronden van Kristalpark III levert de levenswijze van de lentevuurspin zelf ook enkele argumenten tot ingrijpen: ze verspreidt zich heel moeizaam. Jongen die het nest verlaten, gaan zich in tegenstelling tot veel andere spinnensoorten niet via ‘ballooning’ (het uitscheiden van een spinnendraad tot die genoeg wind vangt om de spin mee te voeren) verspreiden en vestigen zich vaak in een straal van enkele tientallen centimeters van dat nest. Obstakels als lokale autowegen vormen voor deze soort een onoverbrugbare barrière. Samen met een extreem versnipperd landschap vormt dit een dodelijke cocktail die maakt dat leefgebied, waar deze soort om de een of andere reden verdwijnt, ook nadat het terug geschikte habitat wordt, niet op natuurlijke wijze kan gekoloniseerd worden. De facto zit men dan met een uitdoofscenario voor de lentevuurspin in Vlaanderen. 
Ook de wereldwijde situatie van de lentevuurspin is erg precair. De soort komt alleen voor in Noordwest-Europa, met een beperkt aantal populaties, en soortgerichte beschermingsmaatregelen zijn eerder schaars. Dit maakt dat ook Vlaanderen een belangrijke verantwoordelijkheid draagt in het voortbestaan van de soort. De lentevuurspin is dan ook aangeduid als Vlaams Prioritaire Soort en is een provinciaal prioritaire soort in Limburg.
Hoe staat het met de lentevuurspin in België? De Belgische verspreiding van de lentevuurspin beperkt zich momenteel tot locaties in Vlaanderen. Op dit moment is de soort met zekerheid aanwezig op acht locaties. Vier daarvan zijn oorspronkelijke vestigingen terwijl vier andere plaatsen zijn waar de soort via translocatie belandde. Vier locaties bevinden zich op grondgebied Lommel, drie op grondgebied Hechtel-Eksel en één in Genk. Wat opvalt is enerzijds dat de toestand van drie populaties nog onbekend is en dit omwille van hun recente ontstaan (pas na een translocatie in het jaar 2021) of ontdekking (één populatie werd pas in 2022 ontdekt). Anderzijds is duidelijk dat de gekende toestand niet positief is en dat stemt ook overeen met het algemeen aanvoelen van de mensen die bij de monitoring-, behouds- en beschermingsactiviteiten rond de lentevuurspin betrokken zijn. In 2018 verlor men het allergrootste deel van de grootste Belgische kolonie. De aanleg van een zonnepanelenpark op Kristalpark III zorgde volgens een wetenschappelijke berekening voor het verlies van tienduizenden exemplaren. (Foto Luc Beysen)
Recentste nieuws
  • Di 1/07 Lommel - Proeftuin en Kriebelplezier van start
  • Di 1/07 Lommel - Puffen en zweten tijdens Grensparkwandeling
  • Di 1/07 Lommel - Leerkrachtenteam Sint-Jan sluit schooljaar af
  • Di 1/07 Lommel - Christel en An van basisschool Sint-Jan
  • Di 1/07 Lommel - Proclamatie schoolverlaters Eymardschool

Kalender Lommel

Dinsdag
1
Juli

Grensparkwandeling

GrensparkwandelingVandaag Wandelclub Milieu 2000 organiseert op dinsdag 1 juli zijn Grensparkwandeling met vertrek aan Het (…)
Woensdag
2
Juli

Film in de kerk

Film in de kerkMorgen Te warm of te nat, te droog of te koud… Bij ons is het altijd goed ??. Leuke animatiefilm (…)
Donderdag
3
Juli

Bloedcollecte Kattenbos

Bloedcollecte in Zaal Klosterhof vanaf 18 tot 20u30. Maak nu je afspraak via rodekruis.be (…)
Plaats uw evenement
Bekijk de hele kalender
Groeten & felicitaties
25/05
Voor: Guido Schols

Proficiat T.T.C.Lommel met het clubkampioenschap ??

rudi van engeland
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Lommel
Zoekertjes Lommel
Aangeboden
Sfeerlampje 2 Stoelen
Te koop
Te koop
Te koop
Gezocht
Postzegels
Gevonden
Poesje Don Boscostraat
Meer zoekertjes in Lommel
Uw zoekertje toevoegen
U bent hier: Startpagina » Lommel » Hoe redden we de lentevuurspin?
Contacteer ons  |  Adverteer  |  Over deze site  |  Gemeente-info & links  |  GDPR
Doorzoek de Internetgazet
© 2004-2013 Faes nv - Op de artikels en foto’s rust copyright | Site: Webstylers
RSS Feed
Volg ons
RSS Feed
Mobiele versie
internetgazet.mobi
Mobiele versie