Op 5 september ving een lokale imker in Lommel een voor honingbijen zeer schadelijke
Aziatische hoornaar. Na melding op de website van
https://vespawatch.be/ installeerde een vrijwilliger van het speurteam, Frank Willems uit Pelt, een zgn.
wiekpotje (met suiker, witte wijn en bier) om de hoornaars te lokken. Zondagmiddag om 13u. werd dan de zoektocht gestart.
Al snel werd op het wiekpotje een Aziatische hoornaar opgemerkt. Het diertje werd gevangen, met een merkstift voorzien van een gele stip op de rugzijde van het borststuk, en dan terug vrij gelaten. Na 100 seconden (1 minuut komt overeen met een nestafstand van 100 meter) en nadien, steeds na 80 seconden, was dezelfde hoornaar weer terug bij het wiekpotje. Na het plaatsen van 2 bijkomende wiekpotten in de vliegrichting en 10 vangbeurten later (de hoornaar dient telkens 5 maal gevangen op de vorige wiekpot en telkens weer op de nieuwe pot gezet vooraleer hij daar direct naartoe vliegt) werd de vliegrichting zeer duidelijk, alsook de afstand: 20 meter.
Een tweede vrijwilligster, een imker uit Eksel, kwam het speurteam versterken. Verrekijkerspeurwerk vanop de grond leverde niet direct iets op. Dan werd een drone de lucht in gestuurd. Meteen werd hij ‘aangevallen’ door enkele hoornaars die daarmee hun nestplaats nauwkeuriger aangaven. Uiteindelijk merkte de speurder om 18u. vanop de grond het nest op, hoog in een dennenboom
(foto), amper zichtbaar. Daarop werd de drone weer boven de boomtoppen gestuurd. Die maakte een zeer duidelijke foto van het grote nest, 23 meter hoog in de top van de boom, met uitzicht over het bos met de vliegopening aan de kant waar de zon opkomt. De verdelging wordt ingepland…
Dat een speuractie binnen één dag succes geeft is wel héél uitzonderlijk. Als je weet dat uit één nest 20 tot 120 solitaire koninginnen de winter kunnen doorkomen, en dus ook zoveel nesten kunnen opleveren in het volgende jaar, dan is het duidelijk dat het
zeer belangrijk is om een waarneming van een Aziatische hoornaar steeds te melden op
https://vespawatch.be.
(Noël Bernaers) Op de foto onder: Voor het lokaliseren van een hoornaarnest is een wiekpotje
(rechts) aangewezen. En een drone kan daarna helpen...