Lex Peeters van de Facebookgroep "Veilig baan voor trekvogels in Lommel" heeft in
een open brief gereageerd op het voorstel van burgemeester Peter Vanvelthoven om in Lommel een
mega-zonnepark te realiseren op verlaten industriegronden. En die open brief gaat als volgt:
"Ik lees vandaag dat u binnen het parlement geopperd hebt om in Lommel een mega-zonnepark te realiseren, omdat de gemeente nog ruimte genoeg heeft en de vestiging van bedrijven nog even op zich laat wachten. Dat is
dubbelgoed nieuws. Sterk inzetten op zonne-energie nu Lommel maximaal ruimte heeft gegeven aan windenergie is een nobel streven en inderdaad, in de vorm van bv platte daken van bedrijven, bermen van wegen en daken van particulieren, die ook graag van dit soort ontwikkelingen meeprofiteren, bestaat er een zee van ruimte. Zelfs de masten van de enorme windmolens zelf smeken bijna om met zonne-panelen te worden bekleed.
"Dat er in Lommel blijkbaar langdurig veel ruimte is door het uitblijven van industrievestiging kan, hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken, eveneens als positief nieuws worden uitgelegd. Dat de behoefte aan bouwgrond ten opzichte van de verwachtingen 15 jaren terug sterk is achtergebleven valt niemand te verwijten. De
economische recessie heeft tot een nieuwe werkelijkheid geleid en plannen dienen daaraan te worden aangepast. Verstandig beleid op basis van voortschrijdend inzicht heet zoiets, toch?
"Toeval wil dat daardoor een andere sterke troef alle ruimte zou kunnen krijgen. De Balim Gronden, waar vestiging van bedrijven wordt beoogd, is namelijk een
eeuwenoud heidegebied, waar de fauna een staalkaart is van de tijd waarin de stad nog tegen stuifzand vocht. Alle zeldzame en zeer karakteristieke diersoorten van weleer komen er nog voor. Het gebied herbergt de grootste populatie Lentevuurspinnen ter wereld, de grootste populaties Heidevlinders en Boszandloopkevers van België en een van de laatste zeven populaties van de Kommavlinder. Ook andere (zeer) zeldzame soorten als de Levendbarende Hagedis, de Veldkrekel, de Zandoorworm en de Blauwvleugelsprinkhaan komen er in goede aantallen voor. Zelfs de aanwezigheid van de Gladde slang is er erg aannemelijk. Voor drie vogelsoorten waar Lommel door haar ligging op het Kempens plateau extra verantwoordelijkheid voor draagt - de Veldleeuwerik (80 zangposten), de Boomleeuwerik (10 - 15 zangposten) en de Nachtzwaluw (3 zangposten) - vormt het een belangrijk bolwerk. En dat allemaal zonder enige vorm van beheer, omdat het gebied niet beschermd is. Zou dat wel gebeuren, dan schieten de natuurwaarden nog verder omhoog.
"Wat ik dus graag zou willen voorstellen burgemeester Vanvelthoven, is om de Balim Gronden te
erkennen als topnatuur. U zet daarmee in één klap bedrijventerrein om in circa 150 hectare heidebiotoop, wat op nationaal niveau een enorm belangrijke stap betekent. Het terrein zal daarmee een natuurgebied van internationale allure worden, een locatie waar windenergie en natuurbehoud in dit geval prima hand in hand gaan.
"Om te voorkomen dat Lommel in de toekomst alsnog gebrek krijgt aan bouwgrond voor bedrijven zou een ruil kunnen worden gemaakt met minder waardevolle natuur elders (bv naaldbos). Door daarover nu al een convenant te sluiten met alle belanghebbenden hoeven daar dan te zijner tijd geen ellenlange procedures over te worden gevoerd.
"Ik wens u en Lommel niet alleen een milieu- maar ook zeer natuurvriendelijke toekomst toe. Alle voorwaarden ervoor zijn aanwezig.
Lex Peeters"