Gisteren raakte bekend dat Vlaams minister van onderwijs, justitie en werk Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist de arbeidskaart van vijf Turkse imams, waaronder die van de Diyanetmoskee in Lommel, niet te hernieuwen. De weigering is het gevolg van een nieuwe Vlaamse regelgeving die sinds 1 mei 2024 in voege is, die buitenlandse inmenging wil tegengaan. Zo mogen economische migranten niet langer gefinancierd worden door een buitenlandse overheid. Het ziet er dus naar uit dat deze imams hun job verliezen en voor het eind van dit jaar het grondgebied moeten verlaten.
Nochtans diende hun broodheer - de Turkse overheid – daarvoor op 5 september via de ambassade in Brussel de nodige aanvragen in. De reden is dat overheden de laatste jaren meer en meer op hun hoede zijn voor
bedreigingen via buitenlandse inmenging – een bedreiging die in het verleden al meermaals tot uiting kwam. “Dit financieringsmodel maakt deel uit van de Turkse doctrines die de moskeeën gericht aansturen”, zegt minister Demir. “Je kan het Diyanet-netwerk niet los zien van het autoritaire Erdogan-regime dat in Ankara de scepter zwaait”. Daarom werd op 10 oktober hun aanvraag voor een nieuwe arbeidskaart geweigerd, en moeten de imams nu hun werkzaamheden neerleggen. Ze krijgen drie maanden de tijd om een andere werkgever – lees: broodheer – te vinden. Zo niet kan de federale dienst vreemdelingenzaken (DVZ) beslissen om de betrokkenen definitief van het grondgebied te verwijderen aangezien bij het vervallen van de arbeidskaart ook de verblijfsvergunning vervalt. Tegen de Vlaamse weigeringsbeslissing kunnen de getroffen imams binnen de 60 dagen nog wel beroep aantekenen bij de Raad van State.
De Lommelse burgemeester Bob Nijs is alvast
kritisch over deze beslissing van minister Demir, aldus het Belang van Limburg. Hij getuigt dat er in Lommel een
heel goede samenwerking is tussen de stad en de moskee. Er wordt alle moeite gedaan om te integreren in onze samenleving. Bij de Lommelse moskee is er de bereidheid om na te denken over oplossingen en is er de wil om op zoek te gaan naar een lokale imam. Maar die zijn niet alleen heel moeilijk te vinden, er moet ook duidelijkheid komen over op welke wijze die dan wel vergoed moet worden.
(Foto Pexels - Alena Darmel)