Zo op de laatste dag van het jaar wordt er al eens achteruit gekeken, en zo ook hier op Internetgazet. We hebben
ons eigen archief er nog eens op nageslagen, en kwamen uit bij toch meerdere belangrijke, interessante, warme maar ook iets minder leuke momenten. Twee van de meest besproken zaken dit jaar in onze stad waren zeker de asielzoekers op het Parelstrand en de Kerkstraat.
Het Parelstrand was in eerste instantie een eerder negatief verhaal, met erg veel tegenstand van de lokale inwoners, maar wat nadien werd omgebogen tot één van de warmste en fijne acties ooit hier in Lommel. Meer dan 150 vrijwilligers hebben zich maanden lang dag in dag uit ingezet om de asielzoekers een warm verblijf te geven. En volledig volgens afspraak waren ze tegen de zomerperiode ook weer allemaal vertrokken.
De Kerkstraat dan: vanaf begin van het jaar lag deze open voor de heraanleg, met de nodige hinder tot gevolg. Dankzij de snelheid van de stratenleggers en hun behulpzaamheid naar de winkeliers toe, werd deze hinder tot een minimum beperkt. Eénmaal klaar oogt de Kerkstraat nu ook geweldig. Hier op Internetgazet deden we ook nog een enquête om eens te polsen hoeveel Lommelaren deze straat volledig verkeersvrij wilden, en we kwamen daarbij uit op 75%! En nu de straat volledig klaar is, en er jammer genoeg weer wél verkeer door rijdt, lijkt dit percentage alleen maar te stijgen als je de sociale media een beetje volgt.
Andere belangrijke dossiers dit jaar waren ook nog; de afronding van de werkzaamheden Molsekiezel, de nieuwe parking Mudakkers, de start van de werken hoek Dorp/Lepelstraat, de geplande aanleg van een mega-zonnepark op Kristalpark én van zeven windmolens op Maatheide (met telkens protest vanuit de natuurbewegingen), de verhuis van de Kunstacademie en de AVO naar de oude Hoevezavel, het Teutenhof dat tegen de vlakte ging, de toezegging van 8 miljoen voor de ondertunneling van de Stationsstraat, de verhuis van de bussen van de Adelberg naar Maatheide, met ondertussen géén vooruitgang in het dossier Albert Heijn die hier zou komen en Utopolis dat verkocht werd aan Kinepolis, en enkele maanden later doorverkocht aan UCG.
Andere opvallende zaken: het afzetten van het Dorp voor twee ‘verdachte koffers’ tijdens de zomer met neutralisatie van de koffers door DOVO, de sociale onrust bij ZF Windpower met een kortstondige staking tot gevolg, de waterschade, en nadien de hagelschade die beiden erkend werden als ‘ramp’, de overrompeling van het marktplein voor het optreden van Clouseau, de verwelkoming van de 34.000ste inwoner van onze stad.
Ook werden er heel wat
jubilea gevierd dit jaar: 100 jaar KSA De Blauwvoeters, 85 jaar fanfare Sint-Eligius, 70 jaar Femma Kattenbos, 50 jaar Akindo, 50 jaar basisschool BALU en 20 jaar De Nieuwe Harmonie.
Op het sportieve vlak was het dit jaar niet allemaal even rooskleurig: op het einde van vorig seizoen slaagde
United er wel net in om zich te plaatsen voor Eerste B, maar daar hebben ze het nu érg moeilijk. Dit kalenderjaar ‘versleten’ ze ook al vijf trainers: Bart de Roover, Karel Fraye, Tom Vandervee, Walter Meeuws en Tom Van Imschoot. Ook het dossier van het
nieuwe voetbalstadion kreeg een onverwachte wending, want het verhuisde van de oude Werf-site naar de Ring (tegenover Mc Donalds). Lutlommel deed het erg goed in eerste provinciale, maar heeft het daar nu ook moeilijk, en de overige drie Lommelse ploegen kwamen door omstandigheden allemaal in Derde provinciale terecht, met als gevolg zes leuke derby’s dit seizoen. Gelukkig waren er ook nog de vele voetbalfeestjes naar aanleiding van het EK in Frankrijk dit jaar. In het basket en het volleybal loopt alles wél op wieltjes, maar in het wielrennen verloren we
Johan Vansummeren als profrenner. Hij moest wegens hartritmestoornissen plots zijn carrière beëindigen. Voor de rest zijn er vooral dames die het goed doen in het wielrennen: Dina Scavone en Laura Verdonschot presteren op hoog niveau en Kjelle Poets werd voor de zesde keer wereldkampioen BMX. Sportman van het jaar werd biljarter Eddy Leppens, die nadien ook nog eens zilver pakte op het WK. En de judoclub van Jean-Jacques Melotte werd nationaal kampioen in eerste klasse dit jaar.
Om af te sluiten nog enkele
berichtjes ‘uit eigen huis’, met onze fotograaf Robert Boons die de fotowedstrijd van de stad won, columnist Chel Driesen die een boek uitbracht met verzamelde columns, het 100.000ste artikel op onze ‘gazet’ en tot slot de grote politieke opiniepeiling die we deden naar de kiesintenties voor 2018 toe, waaruit bleek dat sp.a zou verliezen ten voordele van de N-VA en PVDA verliezen ten voordele van Groen. Open VLD en CD&V zouden status quo blijven.
En nu op naar 2017…