Gisteren kon een bijna uitverkochte kleine zaal in De Adelberg genieten van een kamermuziekconcert van de bovenste plank. Iedereen keek er ontzetten naar uit om het Tinel Ensemble, een ensemble van zes jonge, getalenteerde muzikanten die elkaar ontmoetten op LUCA School of Arts in Leuven, te verwelkomen.
Onder hen de beloftevolle Lommelse klarinettist Kian Janssen (foto boven).
Door onvoorziene omstandigheden waren er echter enkele
wijzigingen in de bezetting. Zo kon violiste An-Sofie Perneel er niet bij zijn, zij werd vervangen door de ervaren violist Wietse Beels die alle muziekstukken in amper enkele weken tijd onder de knie moest zien te krijgen. En alsof dat nog niet genoeg was moest sinds afgelopen woensdag ook altvioliste Saar Van Bergen vervangen worden. Haar waardige stand-in was Sander Geerts, die amper drie dagen kreeg om zich in te werken.
Door de wijzigende bezetting was er ook voor gekozen om het programma aan te passen. Het Tinel Ensemble bracht niet de aangekondigde voorstelling 'Roaring Twenties', maar
'The Quintets Edition', twee iconische kwintetten die op het eerste gezicht elkaars tegenpolen lijken te zijn en die het ensemble met hun jeugdige enthousiasme tot leven bracht.
Eerst was er het
Klarinetkwintet in A KV 581 van Wolfgang Amadeus Mozart, een meesterwerk uit de late 18de eeuw waarin Mozart de warme klank van de klarinet op meesterlijke wijze verweeft met de subtiele interactie van een strijkkwartet. Mozart was gefascineerd door de klarinet, een toen splinternieuw instrument, en schreef het kwintet voor de beroemde klarinettist Anton Paul Stadler.
De klarinettist die deze partij gisteren voor zijn rekening nam was de beloftevolle Lommelse klarinettist
Kian Janssen. Kian timmert stevig aan de weg: hij haalde recent de finale van een internationale klarinetwedstrijd in Bulgarije en werd toegelaten tot topacademies in Rotterdam en Helsinki. Hij is gepassioneerd door muziek en wil dat ook overbrengen op het publiek, niet alleen door de schoonheid van de stukken, maar vooral door de speelse energie van het samenspel.
Na Mozart volgde het
Pianokwintet in Es opus 44 van Robert Schumann. Schumann schreef dit werk tijdens een periode van intense studie en reflectie, wat duidelijk naar voren komt in de gelaagde harmonie en de dramatiek van de compositie.
Als bisnummer brachten ze nog een door Kian Janssen gemaakt arrangement van het lied
'Morgen' van Richard Strauss.
Twee meesterwerken en een bisnummer op één avond, gebracht door zes talentvolle muzikanten die de wereld verder zullen gaan veroveren, dat is zeker!
(Foto's Lieve De Bleser)