Dit najaar krijgen kinderen uit de
derde graad basisonderwijs in
Bosland de kans om op een heel bijzondere wijze vlinders te beschermen. Zij gaan
borstels maken ten voordele van de heivlinder en tegelijkertijd ontdekken op welke manier vroeger en nu de heide beheerd werd.
Het pakket
“Vegers voor Vlinders” laat kinderen kennis maken met de heivlinder, het heidelandschap in de Kempen, de oude streekambacht van het
borstelmaken en het huidig natuurbeheer. Bovendien komt ook de Noord-Zuidproblematiek aan bod. Bosland en het Regionaal Landschap Lage Kempen schakelden werkgroep Isis in om dit educatief pakket te begeleiden. 14 scholen uit Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt tekenden reeds in op het gratis aanbod.
De eerste groep ging vanmorgen aan de slag. 22 leerlingen van het zesde leerjaar van Lommel-West staken de handen uit de mouwen aan het Wateringhuis op deOude Maai. Met de wortels van het pijpenstrootje maakten ze borsteltjes zoals dat hier ook in het begin van de jaren ’40 gebeurde. Met houten plankjes, een stuk ijzerdraad, eentangetje en veel geduld staken ze een handborstel in elkaar. Daar waren ze bijna een halve dag mee zoet. Al snel zagen ze dat het vervaardigen van een dergelijke handgemaakte borstel heel wat tijd in beslag neemt. En toen ze te horen kregen dat de borstelmaker er anno 1940 net genoeg geld mee verdiende om twee broden te kopen, kregen ze meteen meer respect voor handenarbeid en gaan ze nadenken over de goedkope ingevoerde borstels die ze in de supermarkt vinden. De gids deed hen ook stilstaan bij de problematiek van kinderarbeid in lageloonlanden.
De kinderen ondervonden tevens dat kleine ingrepen in het landschap grote gevolgen kunnen hebben voor de heivlinder. Het pijpenstrootje groeven ze de dag ervoor zelf met hard labeur uit op de Blekerheide. Deze plant is vandaag stevig in opmars en verdringt de heide. En de heivlinder heeft heide en open zandige plekken nodig om te overleven. Door het pijpenstrootje een halt toe te roepen geven we de heide én de heivlinder terug meer kansen.