• Limburg.net baat vanaf januari 2016 het
recyclagepark uit. De tarieven zijn nagenoeg ongewijzigd, maar inwoners kunnen nu ook aan dezelfde voorwaarden terecht in de andere recyclageparken van Limburg.net. Het park zal voortaan ook instaan van recyclage van zuiver bouwpuin, grond en bladafval en handelaars kunnen er terecht voor het storten van piepschuim. Ook het aankopen van compost in bulk of compostbakken kan in het recyclagepark gebeuren, lichtte schepen Kris Verdyckt (SP.A) toe.
De tarieven zijn in elk recyclagepark van Limburg.net dezelfde en er is een ruim tegoed gratis.
• In het nieuwe ontwerp zal de
Kerkstraat ingericht worden als een erf: de snelheid van het doorgaand verkeer snelheid zal er maar 20km/u mogen bedragen. De handelaars blijven toegankelijk voor snelle aankopen, er kan maximaal 30 minuten geparkeerd worden. Via een dynamisch parkeersysteem worden langparkeerders naar andere parkings toegeleid. Het wordt een fietsvriendelijke straat en de voetgangers krijgen voorrang. Op het Kerkplein wordt de bushalte geïnstalleerd met ruime fietsenstalling. In de Kerkstraat wordt gewerkt zonder niveauverschillen van gevel tot gevel en een minimum aan obstakels. Het nieuwe ontwerp is gedragen door bewoners, handelaars, eigenaars, school en handelaarsverenigingen. We hebben een ambitieuze timing: in 5 fases zal van 1 april 2016 tot eind 2016 de Kerkstraat en omgeving worden heraangelegd, aldus schepen Geert Janssen (Open VLD). De totale kostprijs bedraagt 2.852.000 euro.
• De stad Lommel zal geen
onroerende goederen meer verkopen via een openbare verkoop. De stad sluit een overeenkomst met COVAST om via onlinebiedingen de verkoop te realiseren. Dit geeft veel meer comfort aan de kandidaat-kopers en de bekendmaking is groter, aldus Walter Creemers (SP.A). Covast werkt samen met de plaatselijke vastgoedmakelaars om contacten met de cliënten te leggen en de huizen te bezichtigen.
Maar de kostprijs ten laste van de kopers is veel te hoog (7,26 %) en er is tot op heden geen enkele garantie dat de plaatselijke vastgoedhandelaars zullen meewerken, repliceerde Nancy Bleys (CD&V). Bovendien moeten de woningen en gronden volgens haar liefst zo veel mogelijk aan Lommelaars worden te koop gesteld.
• De stad Lommel is volledig vrij om
het tarief te bepalen voor de retributie van het afvoer van water, omdat de stad het rioleringssysteem in eigendom heeft. Niettemin stemt Lommel haar retributie af op de tarieven van Riolim, die de retributie int voor de stad. Zo zal het tarief in Lommel voor de afvoer van water in 2016 opnieuw met 14,24 % worden verhoogd, wat niet ontkend werd door schepen Rita Phillipo (SP.A.). Een gezin van 2 personen betaalde in 2008 nog gemiddeld 13,80 euro. In 2016 bedraagt dit intussen 108,61 euro. Voor een gezin van 5 personen gaat dit van 48,60 euro in 2008, naar maar liefst 319,67 euro in 2016. Dat is een verdoken belastingverhoging, die handig genoeg niet door de stad Lommel wordt geïnd, werd eensgezind door Jaak Theuws (CD&V) en Johan Bosmans (N-VA) geponeerd.
• In december worden traditiegetrouw
het beleid en de begroting van het volgende jaar aan de gemeenteraad voorgelegd. We brachten daar eerder op de dag
een bericht over. We zitten nu halfweg de legislatuur, dat wil zeggen dat wat nu niet in de steigers staat of is aangepakt, niet meer kan gerealiseerd worden, aldus Nancy Bleys (CD&V). Lommel heeft besparingen doorgevoerd, personeel werd niet vervangen, maar toch zien we dat de volgende jaren de exploitatiekosten van de stad, waaronder voornamelijk de personeelskosten, zullen stijgen. Tot op heden heeft Lommel nog geen enkel visie over hoe het OCMW in de stad moet worden geïntegreerd tegen 2018. Hier is nog heel wat efficiëntie te boeken. Ook zijn er heel wat doelstellingen waar ook dit jaar weer niets aan wordt gedaan. Zo wordt er niets gedaan voor de handelaars in de wijken, hoe moeten de bewoners daar aan hun basisvoorzieningen geraken? Ook voor de ondersteuning van kwetsbare kinderen is 0 euro voorzien. De Huizen van het Kind, een netwerk van diensten, dat gezinnen met kinderen moet helpen inzake bijvoorbeeld opvoedingsondersteuning, wordt niet uitgewerkt, aldus Bleys. Aan evenementen daarentegen, wordt wel veel geld gegeven. Dat standpunt kon op veel bijval rekenen van de andere fracties. De N-VA-fractie, bij monde van Karel Wieërs, had verder veel liever gezien dat de stad zelf het zwembad uitbaatte, omdat dit zeker goedkoper is. Ook hekelde de N-VA-fractie het ontbreken van een visie op de mobiliteit en het achterhaalde project van de stadslaan.
• In Lommel kan er ook buiten
getrouwd worden. Naast het Raadhuis en de trouwzaal van het Huis van de Stad, kan de plechtigheid ook plaatsvinden op Lommels mooiste plekjes : de Lommelse Sahara, het Barrierspark, de Leyssensmolen, het Burgemeesterspark en het Astridpark. De gemeenteraad keurde hiervoor een reglement goed.