Nog enkele items uit de gemeenteraadszitting van gisteravond:
• De wijziging van de bestemming van enkele percelen particuliere landbouwgrond naar openbaar nut moet het mogelijk maken om een crematorium in te planten aan de stedelijke begraafplaats. De voorgestelde inplantingsplaats sluit volgens schepen Rina Ven (SP.A) ruimtelijk het beste aan bij de stedelijke begraafplaats. De oppositiepartijen sluiten zich aan bij het voornemen om een crematorium te bouwen in Lommel. Maar voor Staf Henderickx (Aktief) moeten alle milieueffecten ernstig worden genomen en een inplantingsplaats op het industrieterrein worden onderzocht. Zowel de N-VA als de CD&V-fractie betreurden de vroegtijdige aankondiging van de plannen van het crematorium en de gebrekkige voorbereiding, waardoor de plannen nu al dreigen te stranden. Jan Bouly (CD&V) wees er ook op dat het dossier onvoldoende aantoonde dat het stadsbestuur geen andere keuze had dan gronden van particuliere eigenaars te gebruiken voor het crematorium, terwijl het zelf op minder dan een steenworp van het kerkhof eigenaar is van gronden.
• Zondag kondigde het stadsbestuur de wijziging van de verkeerssituatie in het centrum aan. “Het is al de derde wijziging in anderhalf jaar tijd”, aldus Jan Bouly. Volgens hem zou het stadsbestuur aan krediet hebben gewonnen als het zou erkend hebben dat het verkeersbeleid faalde ipv de verantwoordelijkheid voor de slechte gang van zaken af te wentelen op de economische crisis. “Bovendien levert het nieuwe verkeersplan een aantal nieuwe knelpunten op”, aldus Jaak Theuws (CD&V) en hij stelde daarom een aantal wijzigingen voor. “Geen hoerageroep, geen grote oplossing, dit plan kan enkel het begin van een grondige bijsturing zijn“, aldus Peter Luykx (N-VA). Burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A) wilde benadrukken dat niet het verkeersplan de oorzaak is van de economische crisis bij de middenstand. De tijdelijke parkings en het invoeren van langdurig betalend parkeren moeten in afwachting van twee ondergrondse parkeergarages een oplossing zijn voor het parkeerprobleem in de stad.
• Het wijkrestaurant in Kerkhoven was een succes. De gemeenteraad keurde een reglement goed om verenigingen subsidies te geven om - naar het voorbeeld van buurgemeenten - in iedere wijk in Lommel een wijkrestaurant te organiseren.
• Zowel CD&V als N-VA en Aktief stelden vragen over de organisatie van het festival Daydream in de Meysterbergen. In dit parkgebied leven heel wat bijzondere diersoorten en een bedreigde vlinder, volgens Staf Nijs (CD&V). Bovendien beschikt Lommel over een festivalterrein op een speciaal daarvoor ingerichte locatie. In overleg met het Agentschap Natuur en Bos worden twee alternatieve locaties voorgesteld: het motorcrossterrein en een andere locatie in industriegebied.
• Ook deze maand kwam de Motorcross der Naties aan bod op de gemeenteraad. “Op de gemeenteraadscommissie gaf de burgemeester al toe dat de organisator van deze cross een subsidie ontvangt van 125.000 € in tegenstelling tot de voorziene 40.000 € in de begroting. Het stadsbestuur heeft zich niet geïnformeerd, zodat het totaal onvoorbereid de onderhandelingen met de organisator voerde en een subsidie uitkeert, terwijl de organisator meer dan voldoende inkomsten heeft om alle kosten te dekken”, aldus Nancy Bleys (CD&V).
• “De geruchten over de komst van een vestiging van Albert Heijn naar Lommel zijn zeer voorbarig”, antwoordde de burgemeester op vraag van Staf Henderickx (Aktief).” Er zijn nog geen contacten met het stadsbestuur”.