De bestuursmeerderheid (SP.a en Open VLD) was ook gisteravond weer niet in aantal om de beslissingen alléén te nemen en werd in alle dossiers ondersteund door de oppositiepartijen om de goede gang van zaken in de stad te waarborgen.
* Tengevolge van een ongeval op 9 mei wordt de buspaal op het Kerkplein voor de derde maal hersteld voor 7. 273 euro.
* Staf Hendrickx (Aktief) formuleerde bedenkingen bij de verschillende dossiers in verband met gratis en vrijwillige grondafstanden die elkaar blijven opvolgen. Henderickx twijfelt aan de ‘vrijwilligheid’ van de betrokkenen, maar de fractie AKTIEF blijft voorlopig vóór stemmen. Burgemeester Vanvelthoven deed een oproep aan betrokkenen om zich te melden als zij onder druk van weigering van een bouwvergunning een gratis grondafstand ondertekend hebben .
Tim Paesen (CD&V) meldde zich alvast voor een afspraak.
* De raad keurde het ondernemingsplan van het Autonome Gemeentebedrijf Sport en Recreatie goed met onder meer de bouw van een nieuwe tennishal in het centrum, een nieuw zwembad en een manège.
* De gemeenteraad gaat een samenwerkingsverband aan met de Intercommunale Vereniging Crematoria Antwerpen (IVCA) in functie van de realisatie en het beheer van een crematorium. Jan Bouly (CD&V) wees op de bezwaarschriften in verband met ruimtelijke ordening van onder meer de grondeigenaar. Hij drukte de hoop uit dat het stadsbestuur zich rekenschap geeft van deze bezwaren, zodat het dossier niet spaak loopt. De start van de bouw van het crematorium is voorzien begin 2013.
* Kristien Fonteyn (CD&V) stelde voor om één loket te openen waar verenigingen terecht kunnen met hun vragen en bezorgdheden. Schepen Verduyckt (SP.a) wees op het bestaan van een cultuur-, sport-, fuif- en buurtloket.
* Na een faillissement van de aannemer heeft de ontwikkelaar van het project ‘Hollants’ (Kerkhoven) een nieuwe aannemer aangesteld met het oog op voltooiing rond mei 2013.
* Jan Bouly bracht de uitspraak van de rechtbank van Hasselt van maart ter sprake over de hoge boetes wegens laattijdig bouwen die door de stad Lommel worden opgelegd aan Lommelse gezinnen. De rechtbank herleidde de boete die aan één van de bouwers was opgelegd van 27.268 euro tot 3.000 euro. Bouly riep het stadsbestuur op om het vonnis te aanvaarden omdat het - aldus Bouly - duidelijk maakte dat het stadsbestuur in de fout was gegaan: het had de betrokkene niet verwittigd en het opeisen van een reuzenboete was, aldus de rechtbank, in strijd met de fundamentele opvattingen die behoren tot het wezen van de samenleving. Bouly wees er ook op dat de rechtbank duidelijk had gemaakt dat de betrokkene geen speculant was. De burgemeester antwoordde dat het stadsbestuur diegene die laattijdig bouwt nu wél tijdig verwittigt. Het stadsbestuur zou zich beraden over het vonnis en juridisch advies inwinnen.