Vanaf 4 april 2016 worden
vijf verschillende afvalfracties ingezameld op één dag. Het gaat om huisvuil, pmd en groenafval, maar ook zachte kunststoffen (plastiek) en textiel worden voortaan aan huis opgehaald. U krijgt daarvoor
vijf verschillende afvalzakken, elk in een andere kleur. Deze vijf fracties worden elke twee weken samen opgehaald op vaste inzameldagen, en nadien aan de hand van de kleur van de zak in het sorteercentrum gesorteerd. Het gaat om een proefproject georganiseerd door Limburg.net. Lommel werd uitgekozen om dit unieke pioniersproject te testen.
Voortaan zamelt Limburg.net in Lommel naast restafval, groen en pmd
dus ook zachte kunststoffen en textiel in aan huis. En waar ze vroeger wekelijks wisselend groen en pmd, dan wel restafval ophaalden, zamelen ze de vijf fracties nu allemaal in op één dag. Dat systeem biedt heel wat voordelen: niet alleen moet u minder vaak naar het recyclagepark, ook de ophaalwagens moeten minder vaak de baan op. Vanaf 4 april moet u voor huisvuil, pmd, groenafval, zachte kunststoffen en textiel dus nieuwe afvalzakken gebruiken. Die hebben niet alleen allemaal een andere kleur in functie van hun inhoud, ze zijn bovendien ook uitgerust met een speciale sluiting, waardoor ze netjes gesloten blijven wanneer alle fracties samen in één vrachtwagen terechtkomen. De tegoedzakken voor huisvuil, die u zoals elk jaar in februari en maart kunt ophalen op de bedelingsdagen, zullen uiteraard aangepast zijn. Daarnaast ontvangt u ook een gratis startpakket van de gemeente, met daarin 1 rol zakken voor elke andere fractie (pmd, groen, zachte kunststoffen en textiel). Je krijgt ook een uitgebreid infopakket mee over het nieuwe systeem. Heb je nog volledige rollen oude zakken, dan kunt u die op de bedelingsdagen omruilen tegen nieuwe.
Alle inwoners van Lommel krijgen
in maart een nieuwe ophaalkalender in de bus, die aangeeft op welke dag de 5 zakken in hun straat opgehaald worden. De eerste afvalkalender volgens het nieuwe systeem is geldig voor 3 maanden. Nadien ontvangt u een nieuwe afvalkalender, die mogelijk aangepast is in functie van de resultaten van het proefproject tijdens de eerste 3 maanden. Vast staat wel dat alle fracties op één dag worden opgehaald. Alleen de inzameldag kan dus wijzigen.
Als het proefproject in onze stad positief geëvalueerd wordt, blijft het nieuwe inzamelsysteem nadien van kracht én wordt het ook uitgerold naar andere steden en gemeenten. “Samen met onze inwoners zetten we graag onze schouders onder dit proefproject. We helpen er het milieu mee door meer en beter te sorteren en efficiënter in te zamelen. Tegelijk verhogen we bovendien het comfort voor de inwoners. Er worden voortaan meer fracties opgehaald aan huis, waardoor ze minder vaak naar het recyclagepark moeten. We zullen er dan ook alles aan doen om dit pioniersproject te doen slagen,” besluit schepen van milieu Kris Verduyckt.