Gisterenochtend nam de Lommelse pianist Jean-Marie Van Broeckhoven het talrijk opgekomen publiek in de reeks 'Magische muziekmo(nu)menten' mee in het land van gekende pianowerken en anomalieën, een programma waarbij hij het publiek verraste met zijn opmerkelijke vertolkingen.
Hij bracht in de kleine zaal van de Adelberg de bekendste pianowerken, telkens geplaatst in een historisch perspectief. Dat zorgde niet zelden voor verrassende effecten, waarbij bekende melodieën in een nieuw licht kwamen te staan. Elk onderdeel van het programma werd vooraf ingeleid met aangepaste commentaar, waardoor je nog intenser kon genieten van de muziek en de context waarin die ooit ontstond.
(Foto's Robert Boons)
Er waren niet alleen de bekende klassiekers in een historisch jasje maar ook enkele van de moeilijkste werken uit het repertorium. Zo kon het publiek luisteren naar de aartsmoeilijke etude Chasse Neige van Liszt evenals twee etudes van Chopin en twee grote werken van Debussy.
Jean-Marie bracht ook het verhaal van pianosonate nr.14 van Beethoven, een van de bekendste werken van Beethoven, beter bekend als de
Mondscheinsonate.
Als jong componist verhuisde Beethoven van Bonn naar Wenen, in de hoop bij Mozart in de leer te kunnen. Maar door Mozarts drukke leven en vroegtijdige dood werd het - helaas voor Beethoven - Joseph Haydn. Toch bleef Mozart een belangrijke invloed hebben op het werk van Beethoven, ook op deze pianosonate. Het geheel is eigenlijk een beetje spookachtig en ademt een soort mysterieuze Hitchcock-achtige sfeer, het mag dus duidelijk zijn dat de naam 'Mondscheinsonate' zeker niet van Beethoven komt. Die naam werd eraan gegeven door de muziekcriticus Ludwig Rellstab toen hij in een bootje op het meer van Luzern zat, op een prachtige avond bij volle maan. Dit herinnerde hem aan het eerste deel van de sonate. Zo is een naam bedacht die helemaal niets te maken heeft met de pianosonate zelf, maar die naam zit er nu wel aan vast.
Jean-Marie bedankte na afloop het publiek met de mooie prelude "Bruyères" van Debussy als bisnummer van dit geslaagd concert.
Dit concert 'Magische muziekmo(nu)menten - Gekende pianowerken en anomalieën' was het laatste in de reeks van dit seizoen, georganiseerd door de
Private Stichting Charlotte J. van der Seijs waarmee de stichting cultuur- en kunstbeleving wil bevorderen en investeren in betekenisvolle sociale relaties door het promoten van mooie muziekmomenten in alle genres, muziekstijlen en vormen.