Gemeenteraad
Het was een letterlijk erg warme gemeenteraad vanavond. De eerste punten gingen over een advies over de rekeningen van de kerkfabrieken. Deze werden allemaal goedgekeurd. Voor twee kerkfabrieken lag er ook een budgetwijziging op de tafel. Schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) gaf de nodige info. Het ging om de kerkfabriek Sint-Barbara in Werkplaatsen waar 30.000 euro dient voorzien voor een nieuwe verwarmingsketel en voor de kerkfabriek van Sint-Pietersbanden in het centrum. Ook daar moet de verwarmingsketel vervangen worden, naast een aantal ventilatoren, in totaal voor de som van 175.000 euro. Bij dit punt kwam ook Sooi Van Limbergen (PVDA) tussen; hij vroeg zich af wat er met kerken met herbestemming (bv. Lutlommel en Barrier) ging gebeuren. “In deze kerken gaan geen grote investeringen meer gebeuren naar erediensten toe”, dixit schepen Vanderkrieken.
De gemeenteraad ging ook principieel akkoord met de schenking van dhr. G. Embrechts en A. Ryckaert van hun volledige collectie (t.w.v. 500.000 euro). De stad heeft momenteel al een groot deel van deze (glas)collectie in haar bezit. Ze is (deels) te bezichtigen in het Raadhuis. Schepen Wieërs (N-VA) benadrukte dat het in de eerste 5 jaar gaat om een bruikleen, en nadien, na de ondertekening van de notariële akte, om een definitieve schenking.
Schepen Sophie Loots (CD&V) vroeg toelating om een aanvullend reglement te stemmen betreffende het wegverkeer in de Mudakkers en Molenstraat, met een toevoeging van een tonnagebeperking tot 3,5 ton, hetgeen unaniem werd goedgekeurd.
Daarna was het aan het ‘belangrijkste’ punt van de avond, nl. het retributiereglement op betalend parkeren. U las er hier in een eerder artikel al alles over, dus beperken we ons tot de opmerkingen: eerst was er nog enige commotie over een amendement van schepen Vanderkrieken (CD&V) en zijn collega Wieërs (N-VA) om 6 parkeerkaarten te voorzien voor het personeel van de bibliotheek. Schepen Vanderkrieken motiveerde dat alle stadsdiensten parkeerplaatsen vlak bij de deur hebben, behalve de bib. Deze mensen zijn al jaren vragende partij. SAMEN sp.a ging bij monde van Walter Cremers niet akkoord, maar wou vooral het volledige reglement bespreken. Schepen Sophie Loots lichtte het volledig nieuwe reglement toe; zij benadrukte dat er wordt gekozen voor een veel eenvoudiger systeem en dat het parkeergeleidingssysteem van start gaat na de zomer. Walter Cremers (SAMEN sp.a) benadrukte dat zij vroeger gekozen hebben voor een toekomstgericht beleid, mét parkings ondergronds zodat er bovenaan plaats vrijkomt. De nummerplaat ingeven is inderdaad niet altijd even makkelijk, maar heeft ook heel wat voordelen. Het SLIM parkeerbeleid wordt verlaten met dit reglement. Ook de handhaving gaat volgens interpellant een stuk moeilijker worden wanneer de nummerplaat niet meer moet ingegeven worden. Voor SAMEN sp.a is dit duidelijk een stap achteruit. De personeelsleden van de bib zouden trouwens makkelijk gratis kunnen gaan parkeren in de Frans Van Hamstraat, aldus Cremers. Burgemeester Bob Nijs (CD&V): “Het vorige beleid heeft gezorgd voor veel lege parkings, lege winkels, en na twee jaar kennen en kunnen de mensen het systeem nog steeds niet makkelijk gebruiken”. Walter Cremers: “Het Hertog Janplein is in eerste instantie aangelegd als een plein en niet als een parking”. Sp.a stemde tegen, PVDA onthield zich.
De Gemeenterekening 2018 werd voorgesteld door schepen van financiën Johan Bosmans (N-VA). Uiteraard een hele hoop cijfertjes maar wij houden het op een samenvatting met afgeronde cijfers: het exploitatiebudget: rekening +6 miljoen, eindbudget +2 miljoen. Investeringsbudget rekening -18 miljoen, eindbudget -31 miljoen. Andere +1 miljoen, eindbudget +50.000 euro. Het gecumuleerd budgettair resultaat bedraagt 33 miljoen euro. Grootste investeringen in 2018 waren: investering in Kristal Solar Park (5 miljoen), wegenissen (4 miljoen), grond en gebouwen (5,7 miljoen) en enkele andere kleinere zaken. Rita Phlippo (SAMEN sp.a) drong aan om de exploitatiekosten op max. 38 miljoen te houden de komende jaren.
Budgetwijziging 2019, opnieuw Johan Bosmans: lichte verhoging zowel bij de uitgaven als de inkomsten in het exploitatiebudget, het saldo blijft nagenoeg gelijk. Bij het investeringsbudget worden uitgaven verminderd met 3 miljoen. Rita Phlippo zag enkele trends: extra beleidsmedewerker, meer grondaankopen, meer externe uitgaven zoals poetsdienst. Ze eindigde met te stellen dat er goed over gewaakt moet worden om de belastingen voor de Lommelaar laag te houden.
Schepen Nancy Bleys (CD&V) lichtte de OCMW rekening 2018 toe. Met een gecumuleerd budgettair resultaat van 5 miljoen op de rekening en 3 miljoen als eindbudget. Begrotingswijziging: extra 400.000 uitgaven in exploitatiebudget, vooral voor het voorzien van vakantiegelden voor contractuelen omwille van uitdiensttreding door oprichting Zorggroep Lommel.
De jaarrekening AGB Sport en Recreatie was weer voor schepen Bosmans: gecumuleerd budgettair resultaat van 1,5 miljoen, en als eindbudget ongeveer een half miljoen. Nadien werd tevens de jaarrekening AGB Patrimonium goedgekeurd. De schepen van financiën merkte op dat de financiële situatie zeer gunstig was en gaf als kwinkslag dat “het kind mag blijven leven”….
Burgemeester Bob Nijs (CD&V) had het over de aanpassing van de locatie recyclagepark. Oorspronkelijk zou dit op de Ruwe Heuvelweg komen, maar gezien de uitbreiding van een bedrijf (Frigo Logix) op dezelfde locatie, wordt nu geopteerd voor een locatie naast de stadswerken. Sooi Van Limbergen herhaalde zijn vraag naar meer veiligheid ivm de asbestcontainers.
Bedeling huisvuilzakken: volgens Sooi Van Limbergen is er heel wat misgelopen en waren de zakken niet overal te verkrijgen. Schepen Joris Mertens (CD&V): de bedeling vanuit de werf heeft inderdaad enige vertraging opgelopen wegens té druk (o.a. wegens de verkiezingen), maar ondertussen zijn alle problemen opgelost.
Kris Verduyckt (SAMEN sp.a): het jeugdlokaal KSA Lutlommel is erg dringend aan renovatie of volledige nieuwbouw toe. Hij vroeg zich af welke stappen er reeds ondernomen werden, of er renovatie komt of nieuwbouw. Schepen Peter Vanderkrieken meldde dat er gesprekken geweest zijn zowel met KSA als met voetbalclub Lutlommel VV. Hij benadrukte tevens dat het hele GRUP moet herbekeken worden. KSA zou graag toch opteren voor nieuwbouw, maar liefst op dezelfde locatie. En wat de subsidiëring betreft wordt er momenteel gewerkt aan een nieuw reglement, dus wat dat betreft is het nog even afwachten. In augustus zou dit rond kunnen zijn. “Wij willen als beleid een versnellingsprocedure invoeren om meerdere hemen aan te passen”. Kris Verduyckt bleef toch ongerust om nieuwbouw te realiseren in een bouwzone, want daar kan later toch ook gebouwd worden. Hij benadrukte ook om de buurt bij het project te betrekken: participatie is hier van groot belang, zei hij.
Verhuis markt naar Hertog Janplein: volgens An-Sofie Maes (SAMEN sp.a) zijn er heel wat geruchten als zou de woensdagmarkt wel eens definitief op het Hertog Janplein kunnen blijven, en zij vroeg zich af wat hier van aan is. Schepen Johan Bosmans deelde mee dat bij een bevraging bij de marktkramers er ongeveer evenveel wél hier willen blijven als degenen die terug willen naar het marktplein. Een bijkomend pluspunt voor het marktplein is de koelte die er onder de bomen toch wel te vinden is. De horeca wil (uiteraard) de markt wél terug naar het marktplein. De bevolking dan weer vindt het Hertog Janplein wél interessant wegens de toegankelijkheid en compactheid. OF de markt zal terugkeren zal vooral ook afhangen van de nieuwe inrichting van dit marktplein én de reactie van Erfgoed hierop. In september volgt een nieuwe evaluatie binnen de marktcommissie. Burgemeester Bob Nijs sloot aan met te zeggen dat de voorkeur van het beleid duidelijk wél is om terug te keren naar het Marktplein.
Onverzorgde plekjes en pleintjes: Rita Phlippo haalde meerdere voorbeelden aan van onverzorgde plekjes, wijken, stormschade die niet opgeruimd wordt, doorsteekpaden die niet vrij zijn, … Schepen Karel Wieërs (N-VA): er zal her en der wel onkruid zijn, we zien hier nu 10 foto’s van waar het slecht is, ik kan er 100 laten zien waar het wél goed is. Maar we maken ook de keuze voor de gezondheid van onze bewoners en om géén pesticiden te gebruiken. En hij was vooral niet te spreken over het feit dat hij niet op voorhand in kennis was gesteld van de getoonde foto’s, want dan had hij een gerichter antwoord kunnen formuleren.
Voetbalstadion: Ronny Geysen (SAMEN sp.a) kwam hier nogmaals over tussen: hoe zit het nu na de ‘omwenteling’ bij de club zélf met een nieuwe eigenaar en manager? Burgemeester Bob Nijs (CD&V): we hebben afwachtend gekeken naar de verandering binnen de club, we hebben er al een gunstig gesprek mee gehad. Wat het stadion betreft zijn we naar hen toe erg duidelijk geweest met ons gekende standpunt van niet langs de Ring te gaan, maar wél een verbouwing op de huidige locatie. En binnen deze renovatie denkt de burgemeester aan andere zaken die ook binnen dit stadion kunnen ondergebracht worden, zoals de stedelijke kinderopvang, en een hal voor de groendienst. (Verslag: Jan Buyens)
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'