Donderdag 5 december 2013
Deze voormiddag stelde het stadsbestuur zijn meerjarenplan voor de periode 2014-2019 voor. Het is een aaneenschakeling geworden van zowel besparingen (waaraan geen enkele overheid dezer dagen ontsnapt) als investeringen. Burgemeester Vanvelthoven: "De huidige crisis heeft er toe geleid dat de begroting van 2013 wordt afgesloten met een tekort van 1,3 miljoen euro. Enkel door te besparen (voor 2,9 miljoen) slaagt de stad erin om ook de volgende jaren toch nog heel wat investeringen te doen. Aan een aantal zaken wilden we niet raken. Zo vallen er geen naakte ontslagen binnen de organisatie, en de belastingen blijven laag (de personenbelasting blijft op 6%, de opcentiemen onroerende voorheffing stijgt wél met 150 opcentiemen van 1.150 naar 1.300, red.). Ook de steun die de stad verleent om het sociale weefsel te behouden en te versterken blijft behouden - denk hierbij aan subsidies verenigingen, wijkrestaurants, buurtfeesten, Wijk in de kijker, enzovoort. Van de verenigingen verwachten we wél een soort tegenprestatie voor hun centen, zoals bv. een dagje afval opruimen, de vestiaire van het Cultuurcentrum bemannen of andere gelijkaardige zaken"
Uiteraard zitten er in de meerjarenplanning aan de besparingszijde een aantal zaken die de burger zal voelen, zoals de glasophaling die niet meer huis aan huis zal gebeuren (maar wordt gekoppeld aan de plasticinzameling) en het containerpark wordt overgedragen Limburg.net, het aantal vakantiewerkers dat drastisch beperkt wordt en 2/3de van de pensioneringen van stadsmedewerkers die niet vervangen worden (iets wat op langere termijn uiteraard geen blijvende maatregel kan zijn indien men dezelfde service aan de bevolking wil blijven verlenen, red.). Ook op evenementen wordt er bespaard: zo zullen er in de toekomst nog slechts 2 marktconcerten zijn, de Halloweenhappening wordt geschrapt, en voor de parkconcerten wordt gekozen voor kleinere en minder dure artiesten. Ook het nieuwjaarsvuurwerk en dito receptie moeten goedkoper. De uitbouw van een kunstcollectie wordt (voorlopig) stopgezet, er komen dus géén nieuwe kunstwerken bij, en voor de groendienst wordt er gekozen voor vaste planten boven éénjarige. Ook het in concessie geven van het Burgemeestershuis levert een jaarlijkse besparing op.
Aan de inkomstenzijde wil het stadsbestuur de retributies kostendekkend maken, de toegangsprijzen van enkele evenementen licht verhogen (Kinderstad, Sirk de Soeverein) en worden er gronden verkocht ingevolge nieuwe ontwikkelingen (Buitensingel 2, Mudakkers, Lutlommel en Kempensestraat); vanaf 2015 komt er een extra belasting op reclamedrukwerk én wordt de toeristenbelasting uitgebreid naar hotels en B&B's.
Tot slot dan de investeringen: dankzij de besparingen en nieuwe inkomsten kan Lommel blijven investeren in meerdere projecten. De prioritaire projecten voor de komen vijf jaar zijn voor de meerderheid de volgende: aanleg en onderhoud van het wegennet, de effectieve aanleg van de Stadslaan vanaf 2014, de heraanleg van de Kerkstraat, een ondergrondse parking in het centrum, de bouw van een crematorium vlakbij de stedelijke begraafplaats, het nieuwe zwembad (de juiste inplanting wordt nog bekeken met het oog op efficiëntie; het kan voorlopig nog zowel annex nieuwe tennishal, annex Soeverein of naast de huidige), de nieuwe tennishal, dierenasiel en Hoevezavel II. En ook binnen Cultuurcentrum De Adelberg komen er de nodige investeringen, vooral met het oog op een verbeteren en aangenamer maken van de functie van de foyer en de tentoonstellingsruimte.
In een gesprek achteraf gaven schepenen Geert Jansen (openbare werken) en Rita Phlippo (financiën en cultuur) nog het volgende mee. "Erg belangrijk in deze vijfjarenplanning is het feit dat we naast de besparingen er in blijven slagen om nog heel wat investeringen te doen, vooral dan in het wegennet waar zowel de burger als de investeerder in onze stad iets aan hebben", dixit Geert Jansen, en "we moeten vooral inzetten op efficiëntie en samenwerking de komende jaren, en ik wil vooral alle stadsmedewerkers danken die het afgelopen jaar erg hun best hebben gedaan om zélf mee besparingsmaatregelen te zoeken én te vinden", aldus Rita Phlippo.