Vanmiddag bezocht Vlaams minister Beke het project
Wij(K)olonie, één van de 114 projecten binnen de 'Zorgzame Buurt' werking. Vorig jaar lanceerde de minister het idee van Zorgzame Buurten als toekomstmodel. Een Zorgzame Buurt is een buurt waar mensen
comfortabel thuis of in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen en er de nodige hulp of ondersteuning krijgen van buren, zorgverleners of anderen. Minister Beke: “Stel je een buurt voor waar jong en oud samen leven, waar we ons goed en geborgen voelen, waar we elkaar kennen en ook helpen. Een buurt waar personen en gezinnen met grote en kleine noden ondersteuning vinden en krijgen, door diensten of door elkaar.”
De wijk Kolonie is de meest noordelijke wijk van Lommel en wordt begrensd door het kanaal Bocholt-Herentals, de grens met Nederland en buurgemeente Pelt. Ondanks de geïsoleerde ligging hebben de inwoners een uitgesproken buurtgevoel en hunkeren ze naar samenredzaamheid. Dit is nodig want de bevolking vergrijst snel, de sociale netwerken zijn kwetsbaar, de lokale economie is beperkt en de zorg- en dienstverlening is niet lokaal georganiseerd. Er werd een dynamisch Buurtteam opgericht dat vanuit een zeer degelijke buurtanalyse en een bevraging bij 800 gezinnen enkele belangrijke doelstellingen formuleerde, zoals het bevorderen van de koppeling tussen de hulpvraag en formele en informele hulp. Het Buurtteam engageert zich om, samen met de bewoners, de doelen te verfijnen en met gedreven partners acties op te zetten om de beoogde impact na te streven. En ook de stad werkt mee, dit door een herbestemming van de kerk, de aanleg van een park de speelplaats te openen. Maar belangrijker is de honger naar ervaring en kennis. Die is nodig om de buurtreflex te verankeren in een ambitieus stedelijk buurtenplan. (Foto's Jacky Geboers)