De gemeenteraad startte gisteren met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Daarna werd overgegaan tot de orde van de dag, en kwamen o.a. punten aan bod omtrent
Optimo, het nieuwe huisvuilophalingsysteem, het
Esco-project in CC De Adelberg, de aanpassingen in de
school van Kattenbos (foto), het jaarverslag van de
administratieve boetes, de wetgeving rond inrichting van parkings en de
Pegida-betoging.
- Vanaf 4 april gaat het
nieuwe systeem van ophaling van de huisvuilzakken van start. Sooi Van Limbergen (PVDA) uitte bezorgdheid over wat er zou gebeuren moest de firma die hiervoor werd aangesteld géén vergunning krijgen. Schepen Creemers (sp.a) verwacht een beslissing vanwege de provincie deze week, maar benadrukte dat zelfs indien deze negatief zou zijn, er een ‘plan B’ voorligt, en het project hoe dan ook zal doorgaan. Ook N-VA had al enkele bedenkingen, o.a. de hoeveelheid van zakken (vijf), wat vooral voor bewoners van appartementen met beperkte stockeerruimte wel eens tot problemen zou kunnen leiden. Schepen Verduyckt (sp.a) benadrukte dat het wel degelijk om een proefproject gaat en dat er regelmatig zal geëvalueerd worden.
- In het kader van het
ESCO-project werd vorig jaar door de gemeenteraad beslist om uitvoering te geven aan een energetische renovatie van CC De Adelberg. De gemeenteraad besliste om de intercommunale Inter-energa de opdracht te geven om deze werken uit te voeren ten bedrage van 336.000 euro, dit in de periode van sluiting van het CC, dus tussen juni en september dit jaar. Aktief kon zich niet vinden in deze beslissing omdat, dixit dhr. Van Limbergen: “het géén ambitieuze keuze is de gunning te verlenen aan Infrax, aangezien zij zélf speler in het geheel zijn en omdat het een dure en onrendabele investering zal zijn die
géén oog heeft voor de Klimaatdoelstellingen .” PVDA vond het dan ook jammer dat er niet geopteerd werd voor zonnepanelen en/of warmtewisselaars om tot een nul-uitstoot CO2 te komen. Schepen Verduyckt verdedigde de beslissing door te stellen dat er véél geld wordt uitgegeven om de situatie aan te pakken, en benadrukte dat de investering op 11 jaar wordt terug verdiend. Tevens benadrukte hij dat het hier om aanpassingen aan een bestaand gebouw gaat, en géén nieuwbouw, waarin verdergaande milieumaatregelen wél mogelijk zouden zijn.
- Schepen Geert Jansen (Open VLD) stelde het dossier over het ontwerp van de
school in Kattenbos voor. In het gebouw van de kleuterafdeling bij De Schommel is er een polyvalente ruimte die dienst doet voor alle kleuters. Maar de klaslokalen zijn er vrij klein uitgevoerd in verhouding van het aantal leerlingen. Om in groepjes met de kleuters beter te kunnen werken, worden nu twee kleuterklassen met ca. 35m² vloeroppervlakte uitgebreid. De investering bedraagt hier iets meer dan 100.000 euro. Peter Vanderkrieken (CD&V) vroeg zich af waarom er geen subsidies voor dit dossier werden aangevraagd bij Agion. De schepen antwoordde dat volgens alle info die hij bezat, ook na overleg met OVSG, men géén aanspraak zou kunnen maken op dergelijke subsidies. Het punt werd uiteindelijk goedgekeurd, met de bemerking vanwege CD&V enkel mits een aanvraag tot subsidie. De schepen ging dit verder opnemen en bekijken.
- In 2015 werden er
114 administratieve geldboetes uitgeschreven, de meeste voor sluikstorten en in tweede instantie voor terrassen in het centrum. Burgemeester Vanvelthoven (sp.a) benadrukte dat er slechts drie dossiers waren voor jongeren i.v.m. ‘hinderlijk gedrag’. Nancy Bleys (CD&V) stelde hierbij wél de vraag wat nu precies wordt omschreven als ‘hinderlijk gedrag’…
- Karel Wieërs (N-VA) vroeg de meerderheid naar de
wettelijkheid van een aantal parkings in het centrum, en of zij wel vergund waren. Specifiek had hij het over de stadsparkings in de Mudakkers, naast Huis van de Stad en aan CC De Adelberg, maar ook de nieuwe, ingericht door de ‘privé’, naast het Tuinhotel. Schepen Creemers (sp.a) benadrukte dat het stadsbestuur veel inspanningen heeft geleverd om voor méér parkeerplaatsen in het centrum te zorgen. Tevens meldde hij dat de parking in de Mudakkers wel degelijk vergund is, en dat voor de andere twee een vergunning wordt aangevraagd. Wat de privé-parking betreft kon hij inderdaad alleen maar vaststellen dat hiervoor géén vergunning werd aangevraagd. Karel Wieërs vroeg zich verder af “of dit zomaar kan…”
-
Pegida diende een aanvraag in voor een
manifestatie in Lommel op 16 april. De burgemeester had hierover overleg met zowel de eigen politie als met een aantal steden waar reeds dergelijke manifestaties plaatsvonden. Het uiteindelijke advies vanwege de politie was dat het wel degelijk gaat om een ‘manifestatie met potentieel risico, maar niet van die aard dat ze moet verboden worden’. Uiteraard zullen er aan de organisatoren voorwaarden worden opgelegd betreffende het parcours, het tijdstip, ordehandhaving e.d. Uiteraard is de toelating ook onder voorbehoud van nieuwe ontwikkelingen, zoals het dreigingsniveau dat nu terug op 4 staat, deelde Peter Vanvelthoven nog mee. Sooi Van Limbergen (PVDA) vroeg zich nog af of een tegenbetoging dezelfde dag ook zou toegelaten worden, en ook hier kon de burgemeester (met véél enthousiasme) ‘ja’ op antwoorden.