De Lommelse moskee Al-Furqan huurt twee keer per maand het volledige zwembad De Soeverein af voor een groepsactiviteit. Mannen en hun kinderen zijn welkom, vrouwen niet. “Dit is een manifeste inbreuk op de genderwet”, zegt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. De moskeevereniging is een niet erkende moskee die recentelijk de Kringloopwinkel op de Balendijk kocht om hun moskee te vestigen. Volgens hun eigen statuten zouden ze activiteiten organiseren die ertoe moeten leiden dat moslims emanciperen en daardoor gaan participeren in de Belgische samenleving. Toch eerder ‘holle woorden’ lijkt dit dan…
Vanuit de vereniging Al-Furqan klinkt het dat ze ervoor kiezen om deze activiteit te laten plaatsvinden ‘in een islamitische context’, wat voor hen betekent dat vrouwen en mannen gescheiden worden, net zoals bij bruiloften of het gebed. En kunnen vrouwen dan niet apart zwemmen in het Lommelse zwembad? Blijkbaar ook niet omwille van ‘teveel inkijk, teveel grote open ramen’.
Volgens de manager van het zwembad, Maarten Schrooyen, gebeurt het wel méér dat verenigingen het volledige zwembad afhuren voor hun leden, maar heeft hij géén zicht op wie die verenigingen dan wél of niet toelaten. Ook stelt hij dat het niet hun taak is om daarover te oordelen.
Bij de Lommelse schepen van Sport, Dirk Vanderhoydonks, klinkt het: “Ik ben ook nog schepen van Integratie en Gelijke Kansen en in dat opzicht ben ik natuurlijk niet blij met de houding van die vzw, maar het is ook heel moeilijk om daarop in te grijpen. Ze huren het zwembad buiten de openingsuren en betalen daar correct voor.”
Dan ook maar eens het oor te luisteren leggen bij het IGVM (Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen), en daar zijn ze zéér duidelijk: “Dit is een manifeste inbreuk op de genderwet, want het is niet toegelaten om een onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen wanneer je openbaar iets verkoopt”.
UPDATE Ondertussen mochten we meerdere reactie ontvangen op dit bericht, daarom ook even deze update: De Moslimexecutieve laat weten dat ze in deze niet wensen tussen te komen, en dat ze de vereniging zeker niet zullen terechtwijzen, want "dat is onze taak niet". Schepen Vanderhoydonks heeft het over het vragen van een advies aan UNIA én een bespreking hiervan op het Schepencollege vooraleer er eventuele stappen ondernomen worden. En Ersin Kemaldar, gemeenteraadslid Samen/Vooruit, laat het volgende weten: "Er is een enorme polarisatie ontstaan door deze artikels. En het stadsbestuur zelf schuift de hete aardappel door en neemt geen standpunt in. Nochtans hebben zij een belangrijke bemiddelende rol in plaats van zich nu te verschuilen achter een advies van Unia. Wij vinden dat betrokken schepen het debat hierover moet aangaan. Wat is bijvoorbeeld het verschil met Ladies avonden van Basic Fit of gescheiden jeugdverenegingen. Een debat zoals dit verdient nuance en vooral luisterbereidheid naar alle betrokken partijen vooraleer men eventueel conclusies trekt. Dat mis ik vandaag."