Gisteren konden de leden van Neos Lommel een zeer interessante voordracht volgen, deze keer over het leven en werken van Coco Chanel, de modekoningin. Spreker van dienst was Herman Plasmans uit Wommelgem, waar hij ook zelf lid is van Neos.
Met een ondertitel 'Van weeskind tot koningin' bracht de heer Plasmans een overzicht van het leven van dit mode-icoon. Geboren in 1883 in het Franse stadje Saumur verloor Coco Chanel op elfjarige leeftijd haar moeder. Haar vader, een marktkoopman, dumpte haar en haar vier zussen en broers in een weeshuis waar ze opgroeide tot zelfstandigheid, zonder vertrouwen in anderen.
Na een korte zangcarrière, waar ze haar voornaam veranderde van Gabriëlle - haar officiële voornaam - naar Coco stapte ze de modewereld in. Een hele reeks van
rijke minnaars bracht haar bekendheid en succes in de zaken. Arthur Boy Capel (rijke Brit), Etienne Balsan (rijke Fransman), Dimitri Pavlovian (rijke Rus, neef van de tsaar), de hertog van Westminster (neef van de Engelse Koning), Pierre Reverdy (de dichter die moest concurreren met Tsjaikovski) en Paul Iribarnegaray brachten haar roem en bekendheid.
Haar producten verkochten als zoete broodjes bij de adel en de belle mode van de eerste helft van de twintigste eeuw. Ondertussen was ze ook gestart met haar parfum Chanel N°5 en met het maken van nepjuwelen. De merknaam van haar parfum -
Chanel N°5 - is trouwens afkomstig van de vijf kinderen die er in het gezin waren, en de uniformen in het weeshuis / internaat - witte blouse en zwarte rok - werden haar merktekens. Nu stoelde haar imperium op drie producten. Via filmsterren als Gloria Swanson, Marlene Dietrich en Greta Garbo floreerden haar zaken in de USA.
Met de tweede wereldoorlog kwam ook het
verraad. Ze werd spionne voor Duitsland op aandringen van haar zoveelste minnaar: de spion Hans Günther Von Dincklage. Na de oorlog belandden ze beiden in de gevangenis maar door een brief aan Churchill himself en zijn bemiddeling kwamen ze al na 14 dagen vrij, weliswaar in een tienjarige ballingschap in Zwitserland. Daarna keerde ze terug naar Parijs, maar de Franse markt moest haar niet meer. De USA en de UK wel, overmatig zelfs. Jacqueline Kennedy, mevrouw Pompidou, Cecil Beaton, Romy Schneider, Claudia Schiffer en Vera Valdez werden haar uithangborden. Met succes.
Tenslotte stierf ze in 1971 als een vereenzaamde, bittere vrouw, tiranniek voor haar personeel.
De lezing was een
ode aan deze grote dame van de mode van vorige eeuw die ook Christian Dior en Karl Lagerfeld op de map zette.
De koffie en de koek waren als vanouds erg lekker en braken de concentratie. De getoonde film 'Once Upon a Time' over de moeilijke beginjaren van Coco - film van Karel Lagerfeld - is te bekijken op
youtube.com(Zjiet Hanegreefs)