Donderdag 9 oktober trokken
36 leden van Neos Lommel naar de artisanale
kaasmakerij Catharinadal in Achel. Daar kregen ze een boeiende inkijk in het familiebedrijf van Bart en Peter Boonen, dat bewust kiest voor vakmanschap en kwaliteit boven massaproductie.
De broers werken enkel met rauwe, niet-gepasteuriseerde melk van hun eigen honderd koeien, die vrij grazen op 30 hectare gras- en klaverweiden. Met oude Kempische methodes verwerken ze de melk tot meer dan 200 soorten kazen – van zacht en vers tot pittig en kruidig.
Na een introductievideo met uitleg van Peter en Bart volgde een rondleiding door de kaasmakerij en de indrukwekkende rijpingskelder. Natuurlijk mocht er ook geproefd worden: vier heerlijke kazen, een chocopasta, een ijsje én zelfs een potje yoghurt van het eigen huismerk.
In de winkel werd flink ingeslagen – vooral van de blauwschimmelkaas Grevenbroeker, waarmee Catharinadal in 2018 de publieksprijs won op de expo in Gent.
De namiddag werd afgesloten met een ontspannende wandeling naar het Michielshof voor koffie en taart.
Een geslaagde en smaakvolle uitstap voor Neos Lommel!
(Nelly Hanegreefs)