Gisterenavond werd in Cultuurcentrum De Adelberg het spraakmakend nieuw boek van Staf Henderickx voorgesteld aan het publiek. Voor het eerst in het Nederlandstalige taalgebied verschijnt er een boek
over de geschiedenis van onze voeding:
‘Van Mammoet tot Big Mac’. Er kwam héél wat volk opdagen om te luisteren naar enkele sprekers, uiteraard Staf zélf en de Nederlandse groep Sustain met hun muzikale intermezzo's.
Waar komt onze voeding vandaan? Waarom zijn mensen alleseters? Is de industriële landbouw een vloek of een zegen? Zijn fastfoodketens en panklare maaltijden een bevrijding voor de vrouw of een doem voor onze gezondheid? Van Dagelijkse Kost tot Puur Genieten: al jaren zijn Vlaanderen en Nederland in de ban van kookboeken en kookprogramma’s. Maar wie weet hoe onze voeding door de eeuwen heen is geëvolueerd? In 'Van mammoet tot Big Mac' vertelt dokter Staf Henderickx
voor het eerst in ons taalgebied het verhaal achter wat er op ons bord ligt.
Een fascinerend relaas over de zeven vette en de zeven magere jaren in Egypte, de eerste voedselbanken in het oude Rome, middeleeuwse kapoenen, de gouden appels van Columbus, vegetariërs tegen wil en dank, en het haringmirakel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook over de pesticiden, smaak-, kleur- en bewaarstoffen in ons eten en een landbouw- en voedingsindustrie in de ban van chemische monopolies.
(Foto's Jacky Geboers)