Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir verleent in beroep een
omgevingsvergunning voor de bouw van een
nieuwe glasfabriek van de Zwitserse groep Glas Trösch voor de productie van vlakglas voor isolerende ramen en zonnepanelen op de voormalige site van Philips Emgo. De investering levert 300 directe en 1.000 indirecte banen op voor Lommel en omstreken.
Demir weerlegt hiermee de kritiek van de Nederlandse provincie Noord-Brabant op de vergunning, maar benadrukt dat de vergunning zonder stikstofdecreet haast onmogelijk was. “Extra investeringen en jobs in Limburg mogelijk maken is zo belangrijk wanneer we als regio welvarend willen blijven”, klinkt het. “Ik ben dan ook heel tevreden dat we dankzij het stikstofdecreet in staat zijn om voor deze investering een vergunning af te leveren. Deze investering is van onschatbare waarde voor de welvaart in onze regio.”
De nieuwe fabriek kan ruim 300.000 woningen per jaar van glas voorzien. Het project kreeg de naam
Ophelia Lommel.
De Limburgse deputatie had in december al de omgevingsaanvraag voor de bouw van de nieuwe glasfabriek goedgekeurd. De provincie Noord-Brabant ging omwille van de bezorgdheden rond stikstof in beroep tegen de vergunning zodat het dossier bij Demir terecht kwam. In tussentijd is echter het
stikstofdecreet van kracht, wat een dalende impact van de Vlaamse uitstoot op zowel Vlaamse als Nederlandse Natura 2000-gebieden verzekert. In die zin leverde Demir dan ook binnen deze nieuwe juridische realiteit in beroep de omgevingsvergunning af.
“De stikstofneerslag in de Nederlandse natuurgebieden was voor de Nederlanders een bekommernis”, aldus Demir. “De vergunning was destijds nog afgeleverd toen er nog geen stikstofdecreet was. Nu het stikstofdecreet, ondanks tegenwerking van sommige partijen, van kracht is, kunnen we garanderen dat de stikstofneerslag in de Vlaamse én Nederlandse gebieden zal verminderen. Dat wil zeggen dat er geen extra schade wordt veroorzaakt. En zo kunnen we de kritiek van de Nederlanders weerleggen, maar tegelijk ook hun bezorgdheden wegnemen.”
De minister benadrukt dat de vergunning zonder stikstofdecreet haast onmogelijk was. “Ik kan daar heel helder over zijn”, zegt Demir. “Als het stikstofdecreet tegengehouden was, zoals sommige partijen wilden, dan was het nagenoeg onmogelijk geweest om vandaag deze vergunning af te leveren. Dat zou willen zeggen: geen 1.300 extra jobs, geen extra investeringen in Noord-Limburg. Een drama dus. Het decreet zorgt voor rechtszekerheid en voorkomt een vergunningenstop in het belang van alle Limburgers.”
(Archieffoto Robert Boons)