Aan de jachthaven van Lommel waait zeer binnenkort een nieuwe wind: Kathy, haar partner Dino en dochter Xenia zijn volop met de voorbereidingen bezig om Brasserie De Meerpaal uit te baten. Het iconische pand, dat al geruime tijd leegstond, krijgt zo eindelijk weer leven ingeblazen.
“Het is eigenlijk via een goede vriend op ons pad gekomen,” vertelt Kathy. “In het begin twijfelden we, want de horeca is vandaag niet de gemakkelijkste sector. Maar deze locatie is zó goed gelegen – met alle wandelaars, fietsers en watersportliefhebbers – dat we de stap toch hebben gezet.”
(Foto's Robert Boons)
De Meerpaal wordt geen typisch café, maar een
brasserie met een compacte keuken waar toch flink wat lekkers op tafel komt: van steaks tot scampi diabolique. “Ik kom zelf uit de horeca, en mijn dochter is erin grootgebracht,” zegt Kathy. “We willen uitpakken met kwaliteitsvol eten en hopen dat mensen ook in de winter blijven terugkomen. We denken zelfs aan gezellige evenementen zoals een winterbarbecue.”
Voor de bereiding komt er een professionele oven en krijgt de keuken bovendien hulp van een bijzondere innovatie: een
‘merrychef’, een professionele machine die gerechten razendsnel op de gewenste manier bereidt. “We hebben er een demo van gezien, en het is echt indrukwekkend. Ideaal om snel en toch kwalitatief te werken. En echt àlles kan daarin!”
De voorbereidingen liepen niet altijd van een leien dakje. “We kregen te horen dat we nieuwe meubels zouden krijgen, maar dat ging uiteindelijk niet door. Dan moet je zelf gaan investeren. Ook de brouwer kon nog niet leveren, dus halen we voorlopig zelf onze dranken op,” aldus Kathy. Toch overheerst het optimisme: “We hebben veel verloren tijd door een trage start, maar het seizoen duurt hier gelukkig lang.”
Naast het terras en de brasserie willen de uitbaters ook inzetten op beleving. In de toekomst willen ze een
plezierbootje verhuren waarvoor geen vaarbewijs nodig is, ideaal voor een tochtje op het kanaal met bijvoorbeeld een picnicmandje erbij. Ook het idee om
scooters te verhuren leeft. “Zo kunnen mensen een dagje uit combineren met een hapje en een drankje bij ons,” legt Kathy uit.
Een officiële opening volgt wellicht later, mogelijk met de burgemeester erbij. “Maar eerst willen we gewoon open zijn en draaien, zeker met de Havenfeesten in het vooruitzicht. Daarna pakken we wel uit met een feestelijk moment.”
Met de nieuwe uitbaters krijgt Brasserie De Meerpaal opnieuw een vaste plek op de Lommelse horecakaart. En wie langs de jachthaven wandelt of fietst, zal er binnenkort moeilijk aan kunnen weerstaan om even plaats te nemen op het terras met zicht op het water.