Mario Vanoppen ging onlangs wandelen net over de grens met Nederland en trof er een wel heel bijzondere bloem aan: de wilde kievitsbloem (fritillaria meleagris), een bloem uit de Leliefamilie of Liliaceae. Het is een opmerkelijke plantensoort door zijn hangende tamelijk grote bloem die wel wat weg heeft van een lampion. En natuurlijk legde Mario deze prachtige bloem vast met zijn Magische Klik.
De kleur van de bloemdekbladen is meestal lichtpaars tot paars met vlekken, waardoor er een schaakbordpatroon lijkt te staan op die klokvormige bloem. Maar egaal crèmewitte bloemen komen ook voor. Aan de stengel staat een aantal lange bladeren en ondergronds heeft de plant een bol en een daaruit spruitend bossig wortelstelsel. De plant staat in natte graslanden en op veen.
De weg van bol, met het formaat van een zilverui, tot bloem is er een van de lange adem. Pas in het achtste jaar verschijnt voor het eerst de karakteristieke geblokte bloem. Vervolgens kan de plant tientallen jaren overleven en soms wel 50 jaar oud worden.
Mocht je de bloem tegenkomen, laat ze dan vooral staan, want de soort is
vrij zeldzaam en bedreigd. Net daarom moeten we hem beschermen.