Gemeenteraad
De gemeenteraad werd zoals steeds voorafgegaan door een woordmelding vanuit het publiek. Vanavond behandelde deze de eventuele komst van een pop-up ‘Beach House’ aan de zandput vlakbij De Meerpaal in de Barrier. Bij de uitbaters van zowel de taverne als de beheerraad van de jachthaven bestaat immers grote ongerustheid over de komst hiervan, vooral naar parkeerproblemen toe, maar ook inzake veiligheid, druggebruik en afval. Schepen Kris Verduyckt (sp.a) bevestigde dat er een dossier voorligt en dat er al heel wat adviezen werden opgevraagd, maar dat er nog géén beslissing is genomen. Dit zou wel kunnen gebeuren op de volgende gemeenteraad. Hij benadrukte ook wel dat deze plas als nabestemming wel degelijk recreatie heeft en niet natuur. Tevens benadrukte hij dat dankzij een nieuwe (tijdelijke) pop-up er net méér sociale controle zou zijn in het gebied.
De overige officiële 11 agendapunten werden in recordvaart afgehandeld; het was pas bij de toegevoegde punten door de oppositie dat er bijwijlen met ‘scherp werd geschoten’. Een eerste toegevoegde punt was de vraag van de N-VA naar de stand van zaken i.v.m. het zonnepanelenpark op Kristalpark. Johan Bosmans had hierbij enkele vragen, o.a. waarom hij niet kon beschikken over duidelijke informatie. Burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a) benadrukte dat het niet-verschaffen van bepaalde informatie enkel en alleen met strategische overwegingen te maken had, waarbij de Raad van Bestuur een project van 85 miljoen euro niet in gevaar wil brengen. Verder meldde hij dat de haalbaarheidsstudie erg positief was, zowel inzake het financiële en het aantrekken van andere bedrijven, maar ook inzake milieu. Wat dit laatste betreft herhaalde hij dat er nog steeds positieve gesprekken zijn met zowel Natuur en Bos als met Natuurpunt terzake. Een tweede studie bij Infrax loopt nog, maar voor de zomer zou alles in een definitieve plooi kunnen vallen.
Een tweede punt vanwege de N-VA betrof de verkeerssituatie Frans Van Hamstraat – Kerkstraat. Karel Wieërs vroeg hier aan de gemeenteraad om het terug mogelijk te maken om vanuit de Frans Van Hamstraat én vanuit de parking van de Zorgpoort rechts af te slaan richting rotonde. Schepen Walter Cremers (sp.a) wou hier niet op ingaan, omdat hij niet wil ‘rommelen’ aan het totaalplaatje. Hij haalde ook aan dat momenteel de herziening van het mobiliteitsplan loopt, mét inspraak van de bevolking, dat de heraanleg van het Dorp eraan komt, en er best nu geen ‘kleine ingrepen’ gebeurden die nadien misschien niet zo verstandig zouden blijken te zijn. Jaak Theuws (CD&V) meldde hier fijntjes bij dat er toch al wél een aanpassing gebeurde, nl. aan Vreyshorring/Dorp waar je vroeger niet door mocht rijden, en nu plots wél. Het voorstel van de N-VA werd meerderheid tegen oppositie verworpen.
Ook het volgende punt kwam vanuit de N-VA-fractie. Quote van Karel Wieërs hierbij naar schepen Walter Cremers toe: “Ge gaat met het nieuwe parkeerbeleid zeker géén Nobelprijs halen”. Wieërs herhaalde de vroegere kritiek dat het parkeerbeleid véél te ingewikkeld is en voor véél ongemak en frustratie zorgt. Hij vroeg ook naar de prijs van dit alles. Wat dit laatste betreft kon schepen Cremers géén duidelijk antwoord geven, aangezien het hier ging om vier verschillende pakketten die nog niet allemaal geïmplementeerd zijn. En of het schepencollege zélf tevreden was met het parkeerbeleid antwoordde de schepen dat er een evaluatie zou volgen nadat het volledige pakket zou uitgevoerd zijn, en dus ook het parkeergeleidingssysteem. De N-VA betreurde verder nog het afschaffen van het ‘Lommels kwartiertje’, stelde zich vragen bij de Einderpad, en was verbaasd dat de verhoging van de boete tot 20 euro nergens gecommuniceerd werd. Karel Wieërs: “Het is blijkbaar de gewoonte van dit stadsbestuur om half-afgewerkte producten af te leveren, zoals ook de Stadslaan”. Nancy Bleys (CD&V) beaamde de kritiek van de N-VA, en stelde dat dit alles de mensen absoluut niet stimuleert om naar het centrum te komen om te winkelen of iets te drinken. Walter Cremers bleef bij het standpunt van de meerderheid dat dit wél een degelijk systeem is en dat er een duidelijke logica in steekt.
Daarna was het de beurt aan de PVDA+ en Sooi Vanlimbergen voor enkele punten. Het eerste was het uitgestelde punt van de vorige gemeenteraad i.v.m. de mandaten. Het werd een vinnige discussie over wat nu wel of niet openbaar zou moeten gemaakt worden, waarbij ook de oppositie het niet helemaal eens was met elkaar. Sooi pleitte er wél voor om als stad Lommel een voorbeeldfunctie waar te nemen, naar analogie met bv. Bergeijk. Opmerkelijk tussenkomst in deze was er van Fons Hamblok (N-VA) met de uitspraak ‘Ik ben kwaad’. Hij doelde hierbij op het feit dat nu alle politici argwanend en als ‘graaier’ bekeken worden, terwijl al die idealisten die bv. enkel en alleen in de gemeenteraad zetelen en daar een erg beperkte zitpenning voor krijgen, er totaal niks aan verdienen, maar over dezelfde kam geschoren worden als enkele toppolitici die inderdaad over de schreef zijn gegaan. Loes Mispoulier (sp.a) benadrukte dat haar partij onlangs besliste om zowel inzake het aantal mandaten als naar financiële opbrengst toe er strenge normen zijn én er volledige transparantie zal zijn. Sooi Vanlimbergen wou nog verder gaan, naar analogie met het Zweedse model, en alles openbaar maken, ook de privé-inkomsten. Ter afsluiting van dit punt liet de burgemeester een lijst ronddelen met alle mandaten van alle gemeenteraadsleden en schepenen (niet voor publiek of pers…), maar hij liet wel weten dat de lijst kortelings op de website zal gepubliceerd worden. Voor de andere mandaten werd de discussie verschoven naar de deontologische commissie.
Sooi Vanlimbergen kwam ook nog eens terug op de Kerkstraat, en bevestigde hierbij eigenlijk niet meer of minder de gegevens die wijzelf al uit onze enquête haalden van najaar 2016: toen was er 75 % vóór volledig verkeersvrij. Volgens een eigen enquête van de PVDA+ onlangs is dit cijfer ondertussen opgelopen tot 80% en zelfs tot 90% wanneer het zou gaan om enkel in de namiddag of op woensdag en zaterdag. Schepen Cremers benadrukte nogmaals dat er afspraken zijn gemaakt met de handelaars en bewoners waar men niet van wil afwijken, maar deelde ook mee dat ook hij véél vragen van inwoners kreeg om het toch volledig verkeersvrij te maken.
Als voorlaatste punt kwam Staf Nijs (CD&V) aan het woord in verband met de huisvuilzakkenbedeling. Hij betreurde dat er dit jaar enkel paarse zakken gratis werden gegeven, en dat alle andere kleuren zakken vanaf nu te betalen zijn. Loes Mispoulier stelde voor om eens te bekijken of het niet mogelijk is om de inwoners zélf te laten kiezen welk soort zakken men gratis wenste. Schepen Verduyckt ging deze opmerking zeker meenemen…
En helemaal op het einde van de zitting was er nog een korte tussenkomst i.v.m. de kunstgrasvelden en de commotie hieromtrent in de pers. Nancy Bleys vroeg zich af hoe de situatie in Lommel was. Schepen Jasmine Vangrieken (sp.a) kon haar geruststellen: er gebeurden meerdere onderzoeken en het plein, dat eigendom is van de Stad, is volledig veilig en dus ook operationeel. Het kleinere pleintje, in handen van Lommel United, is voorlopig gesloten omdat hier nog géén testen gebeurden, maar deze lopen momenteel wél.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'