Gisteren was de Leyssensmolen in Kattenbos weer voor iedereen vrij te bezoeken. Het mooie herfstweer, met veel passerende wandelaars en fietsers, zorgde ervoor dat er meer volk dan anders een kijkje kwam nemen in de molen om te zien hoe het er vanbinnen nu precies uitziet. En zoals altijd vertelden molenaars Ludo Hurkmans en Jos Nijs honderduit over alle onderdelen van de molen en het oude ambacht van molenaar. Ook de pannenkoekenbakker was er om de bezoekers te laten genieten van pannenkoeken van het meel dat wordt gemalen. Wind was er nauwelijks, dus gemalen werd er niet.
De molenaars vertelden onder andere over het
onderhoud van de verschillende onderdelen van de molen. Alle houten onderdelen worden behandeld met
boenwas, gemaakt van bijenwas met terpentijn, om alles goed te smeren. De ijzeren assen en de stenen worden met
reuzel of varkensvet behandeld. Je kwam ook te weten dat molenaars vroeger niet betaald werden voor hun werk, maar dat ze
scheprecht hadden. Met een gecontroleerde schep mochten ze uit iedere zak gemalen meel één schep nemen, waar ze soms wel eens in foefelden. De molenaar was ook de persoon in het dorp die van alle plaatselijke nieuwtjes op de hoogte was, zoals nu dikwijls het geval is bij de kappers. De molen was hét centrale punt in het dorp waar iedereen moest zijn, en waar iedereen vanalles vertelde. Het nieuws uit de omliggende dorpen kwam dan weer van de
biller, die de molenstenen kwam kappen en scherpen, een lastig en tijdrovend werk dat gewoonlijk wel een week duurde.
De Lommelse molenaars proberen ook mensen te motiveren om molenaar te worden, want volgend jaar
komt de cursus naar Limburg. Heb je dus interesse om dit mooie, oude beroep verder te zetten, en de Leyssensmolen of een andere molen draaiende te houden? Dan kan je je altijd kandidaat stellen, want in Limburg is er echt een tekort aan molenaars.
(Foto's Lieve De Bleser)