Al voor de 35ste keer werd
Open Monumentendag georganiseerd. Alles draaide dit jaar rond
immaterieel erfgoed. Je kon achter de monumenten verhalen en tradities ontdekken die gekoesterd worden, mee evolueren met de tijd en springlevend blijven tot vandaag. En je kon mensen ontmoeten die er zich met hart en ziel voor inzetten.
In Lommel kon je twee uur gratis met de Zander meevaren op het historische
kanaal van Beverlo, van Blauwe Kei tot de zwaaikom in Balen-Wezel en terug, langs oude getuigen van een rijk industrieel en landschappelijk verleden. Tijdens deze tocht vertelden gidsen over het erfgoed, het graven van de kanalen, het ontstaan van de eerste industriële ontwikkeling in Lommel met de eerste zandwinning en glasfabriek, het ontstaan en de groei van het gehucht Stevensvennen, de 19e eeuwse vloeiweiden ter ontginningen van de uitgestrekte heidegebieden, de bebossing (o.a. het Waaltjesbos), de katoenfabriek, de zinknijverheid en de archeologische opgravingen in Lommel Werkplaatsen. Kortom, het was een boeiende trip doorheen de geschiedenis van Lommel.
(Foto's Robert Boons)Aan de
Leyssensmolen kon je de molenaars met hart en ziel aan het werk zien en horen vertellen over hun passie. Je kon er ook lekkere pannenkoeken gaan eten van vers gemalen graan.
(Foto's Stefan Ackx)En in de
Wateringen hadden de afwezigen helemaal ongelijk! Want in de zeer warme, maar toch overwegend schaduwrijke vloeiweiden kon je gaan wandelen met een gids in een eeuwenoud landschap. De vloeiweiden van de Grote Watering van Lommel zijn een uniek overblijfsel van een groots opgezet irrigatieproject van de Belgische staat in de 19e eeuw en vormen nu een beschermd landschap dat ook een plaats kreeg op de Vlaamse Inventaris Immaterieel Erfgoed, als overblijfsel van een oude landbouwtechniek. De Lommelse vloeiweiden zijn de grootste, en tevens best bewaarde watering. Er wordt nog altijd '
gewitterd', of bevloeid op eeuwenoude wijze. En daar groeit en bloeit in het voorjaar de bonte krokus volop. En rond deze tijd bloeit de herfsttijloos die qua bloeiwijze nogal doet denken aan de krokus. Allebei een lust voor het oog!
(Foto's Lieve De Bleser)
Meer foto's
op onze Facebookpagina.